Kanske ser du dagen som en påhittad, onaturlig tradition – en dag i kalendern som bara kommer att kosta dig dyrbara slantar? Men det är svårt att vara helt kall inför Valentin-dagen när barnen, älsklingen eller fikagänget förväntar sig att du ska uträtta stordåd.

Är din kreativa hjärna och plånbok dessutom tommare än någonsin? Lugna ner dig! Vår sista hjälpen-guide räddar dina viktigaste relationer. Välj ett eller flera av nedanstående budgettips.

1) Tänk jul

Artikelbild

| Pepparkakshjärtana, åter till heders.

De givmilda helgonen Jultomten och Valentin går verkligen hand i hand. Att det bara är en månad sedan julpyntet skulle plockas ner kan du verkligen dra nytta av nu. Röda dukar, ljus och hjärtdekorationer finns garanterat bland julpyntet. En snabb räd i förrådet och du kan förvandla köksbordet till en kärleksfull present (som ser jätteplanerad ut). Men låt Jultomtarna ligga kvar i lådan!

2) Byt namn

Hade du bara tänkt servera något alldeles vanligt idag? Gör något spektakulärt av det du har. Till frukost, eller som en piffig förrätt, kan du stansa ut rostade mackor med ett pepparkakshjärta. Med röd karamellfärg ser allt mer uttänkt ut och om du dessutom döper om rätten du bjuder på verkar det som om du har planerat flera veckor i förväg. Ärligt talat, vem äter inte hellre "Lady och Lufsens pasta", "Pappas kärleksmums" och "Valentinos ravioli"?

3) Krydda med detaljer

Artikelbild

| Skanna din omgivning. Visst finns det redan hjärtan i omgivningen som kan få passera som alla hjärtans-pynt. Den här kudden är vanlig i många barnrum.

Kanske har du även några överblivna pepparkakshjärtan i en burk sedan i julas? Använd dem som kärleksfika istället. Stick dem i glassen som dessert och lägg lite vaniljsocker i kaffet (eller i den skummade mjölken) så är stunden komplett.

4) Tänk hjärtformat

Artikelbild

| Kärleksbudskap. Vilken gråsten som helst kan bli en romantisk gåva med hjälp av en vattenfast penna.

Skanna din omvärld. Finns det kanske grus i grusgången som ser ut som hjärtan, löv på plantor och buskar som nästan ser ut som hjärtan eller kvistar och fjolårsgräs som går att böja till hjärtan? Du kan måla läppstiftshjärtan på badrumsspegeln, nagellackshjärtan på naglarna, använda en märkpenna och skriva kärleksbudskap på vilken gråsten som helst. Eller klippa ut hjärtan och girlander från reklamblad.

5) Låt altruismen flöda

Artikelbild

| Vardag. Har du glömt eller "glömt" kan väl lite vad som helst få tjäna som Valentin-rött.

Kanske känner du själv att det är så mycket hat i samhället att du vill bidra med något kärleksfullt för att må bra? Sprid lite nätkärlek genom att e-posta ett tack till din favoritpolitiker, pynta din brevlåda för reklamutdelarens skull, släpp fram någon i trafiken fast du inte måste eller lägg en hemlig present vid någons ytterdörr.

Vill du ställa högtalarna i fönstren och spela kärlekslåtar för hela grannskapet? Då kan du använda vår Spotifylista med kärlekstema som du hittar här intill. Där hittar du låtar som: "Something stupid" med Nancy och Frank Sinatra, ”Your love is king” med Sade och "At my most beautiful" med REM.