Det står klart efter ett möte mellan Mara Kosovic, produktionsenhetschef för primärvårdscentrum, och Region Östergötlands fastighetsavdelning.

– Vi kommer att inleda en förstudie den närmaste månaden utifrån vårdbehov och vad det är för lokaler vi vill ha. Antingen nytt eller att vi bygger om befintliga lokaler.

Ni tar situationen vid vårdcentralen på största allvar?
Artikelbild

– Absolut. Vi har även anställt en läkare som börjar i Kisa senare i höst så det ser ljusare ut med bemanningen. Efter årsskiftet kommer också föräldralediga ST-läkare tillbaka.

Corren berättade i lördags om PRO i Kinda som föreslår att en ny vårdcentral byggs vid stationsområdet i Kisa.

Dels för att om möjligt locka läkare och sjuksköterskor till den underbemannade vårdcentralen, dels ge plats för trygghetsbostäder i byggnaden.

Frågan är om det kan intressera Kindahus att bygga.

– Om det handlar om mer bostadsyta än lokalyta är det intressant, säger bostadsstiftelsens vd Jan Skarin.

Han gillar det centrala läget med närhet till tåg, buss och service.

– Jättebra. Vi kan tänka oss att bygga tio, tjugo lägenheter. För att få rum på en begränsad yta krävs ett hus med fem till åtta våningar. Jag är övertygad om att det går att göra väldigt bra.

Tankegångarna från PRO-föreningarna faller även i god hos Torbjörn Gustavsson, Socialdemokraternas ordförande i Kinda.

– PRO anlägger ett intressant helhetsperspektiv.

Han säger också:

– Hela bygden måste mobiliseras i ansträngningarna att hävda och utveckla verksamheten vid vårdcentralen. Nuvarande situation med brist på läkare och sjuksköterskor och därför eländig tillgänglighet är inte acceptabel. Sker ingen förändring till det bättre är det dags för ett Kindauppror mot makten i Linköping och Stockholm.

Även Lena Käcker Johansson (KD) välkomnar PRO:s förslag.

– Vi ser briter i service för våra medborgare. Då är det jättebra med förslag till förbättringar

Lars Karlsson (L), oppositionsråd i Kinda, är inne på samma linje.

– Jättespännande och en ingång i debatten. Vi behöver 55+-bostäder med tanke på att befolkningen blir äldre. Samtidigt finns funderingar på att flytta vårdcentralen eller renovera nuvarande lokaler (i Danbomsgården). Då skulle stationsområdet kunna vara ett alternativ.