Efter protesterna: Försäljningen av skolan skjuts upp

Det blev inget beslut om försäljning av Boets skola på måndagens fullmäktigemöte. Orsak: Protesterna bland byborna.

Kommunen vill göra sig av med Boets skola. Byalaget erbjuds att ta över men där är man osäker på vad det skulle innbära för åtaganden.

Kommunen vill göra sig av med Boets skola. Byalaget erbjuds att ta över men där är man osäker på vad det skulle innbära för åtaganden.

Foto: Sune Johansson

Ödeshög2020-06-16 15:00

– Vi är väldigt glada att det blir en fortsatt dialog. Vi från byalaget ska träffa politikerna nästa vecka, säger Christina Bryntesson som är ordförande i Boets byalag.

Förslaget som den politiska majoriteten ställt sig bakom i kommunstyrelsen var att sälja skolan. Undervisningen lades ner redan 2015, varefter fritidshem bedrivits – fram tills för ett år sedan – plus att föreningar nyttjat lokalerna. Uthyrning av idrottshallen har på sista tiden skötts av byalaget. 

Flera medborgarförslag har skrivits om skolans framtid. På måndagens fullmäktige togs ytterligare ett emot om att kommunen styckar av och behåller idrottshallen till användning för lokala och andra föreningars verksamhet. En protestlista till stöd för den tanken har lämnats in till politikerna med ett 60-tal namnunderskrifter.

I det läget valde majoriteten att yrka på bordläggning, det vill säga att frågan skjuts upp till nästa möte. Oppositionen ville återremittera, så att kommunen får göra ett omtag. Efter att majoriteten pratat ihop sig under en kort paus, meddelade Annicki Oscarsson (KD) att man går med på det.

– Anledningen till att vi har velat avyttra skolan är att 2019 varit ett tufft år ekonomiskt, och vi vill hellre spara på lokaler än på personal. Nämnderna har fått yttra sig men har inga förslag på användning av skolan. Men med tanke på att det kommit in flera medborgarförslag som vi inte hunnit behandla så vill vi vänta med beslutet, sa Annicki Oscarsson.

Baharan Raoufi-Kvist (Fi) hade räknat med debatt om frågan.

– På samma möte där kommunen vill sälja togs även ett beslut om att utreda framtida lokalbehov i kommunen med sikte på att Ödeshög ska nå upp till 6 000 invånare, sade hon och yrkade på återremittering.

Efter beslutet reste sig en stor grupp boende i Boet, som suttit som publik på fullmäktigemötet, och gick ut för att fortsätta diskussionen utanför kommunhuset.

– Vi är flera som är ganska nya i byalaget och vi behöver tid för att gå igenom vad ett övertagande skulle innebära, menar Christina Bryntesson, som är en av dem som skrivit på listan mot att kommunen säljer idrottshallen.

Hon menar att det är idrottshallen som är viktigast för Boetborna, men att även resten av skolan kan vara intressant.

Hon är anställd på Sommenbygdens folkhögskola i Tranås, som tills helt nyligen har nyttjat lokaler i skolan för kortare kurser bland annat i hantverk och hållbar odling.

Karta: Boet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!