Målet: kommunen planerar för 6000 invånare

Ödeshög ska växa med nya företag, bättre kommunikationer, fler cykelvägar, 350 nya bostäder och solenergi – men inte mer vindkraft och ingen gruva i Norra Kärr.

Slätten, skogen och Vättern skapar Ödeshögs kommun.

Slätten, skogen och Vättern skapar Ödeshögs kommun.

Foto: Ödeshögs kommun

Ödeshögs kommun2020-04-23 10:30

 Kommunens vision och strategi för framtidens Ödeshög presenteras i översiktsplanen som ska antas efter sommaren. Den bygger på att Ödeshög ska fortsätta växa, från dagens cirka 5 300 invånare till 6 000. 

– När det sker är medvetet inte angivet, säger Rebecka Bäck som är samhällsbyggnadschef. Det är många faktorer som påverkar befolkningsutvecklingen. Här väljer vi ett flexibelt synsätt som lätt kan anpassas.

För kommunens utveckling krävs väl fungerande kommunikationer, både för att underlätta arbetspendling och för att näringslivet ska växa, men också naturskönheten och kulturrikedomen räknas som viktiga faktorer för kommunens utveckling.

I framtidsvisionen ingår absolut ingen gruva i Norra Kärr. "Kommunen anser inte att området kring mineralfyndigheten är lämpligt för gruvverksamhet" enligt planen. Den beskriver negativ påverkan för såväl landskapskaraktären som vattnet, friluftslivet, naturvärdena och kulturhistorien.

– Vättern måste skyddas från negativ påverkan, säger kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD). En gruva skulle också betyda ett alltför stort ingrepp i natur- och kulturvärdena i området.

Solenergi har utvecklingspotential i Ödeshög, enligt översiktsplanen, men ytterligare vindkraftsutbyggnad är i princip omöjlig. I vissa områden ska ingen utbyggnad alls göras: Vättern, Vätterbranterna, Omberg, Tåkern och Hålaveden.

– Vindkraften måste vägas mot andra intressen och annan utveckling, säger Annicki Oscarsson, och då är det i praktiken inte möjligt med ytterligare utbyggnad. 

Översiktsplanen är helt digital.  Den finns tillgänglig på dator eller mobil med länkar till bilder, kartor och olika dokument. Den som hellre vill se den på papper kan dock skriva ut sin egen översiktsplan, eller läsa den i pappersform på kommunkontoret eller biblioteket i Ödeshög.

Många kommuninvånares synpunkter har redan vägts in i planen. Planarbetet inleddes förra våren med en medborgardialog som runt 600 personer deltog i. Men än finns det möjlighet att påverka översiktsplanen och kommunens framtid.  Fram till 18 juni tas synpunkter emot, både via mail och per brev, och ett antal drop in-möten planeras i maj och augusti för den som vill prata med tjänstepersoner och politiker. Digitala drop in-möten kan också bli aktuella.

Översiktplanen väntas bli antagen av fullmäktige 14 september. 

Pendlarparkering, fler bostäder, bättre kommunikationer
och en park som en grön oas i centrum ingår i visionerna för ett mer attraktivt Ödeshög.
Pendlarparkering, fler bostäder, bättre kommunikationer och en park som en grön oas i centrum ingår i visionerna för ett mer attraktivt Ödeshög.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!