Extramiljoner till regionen i kampen mot covid

Regeringen pytsar ut ytterligare 215 miljoner kronor i vårändringsbudgeten till Region Östergötland för covid-vård och för att beta av vårdskulden. Även Östgötatrafiken får ta del av kakan.

Östergötland2021-04-15 15:27

I regeringens vårbudget, som presenterades på torsdagen, får landets regioner mer resurser för att klara av både covid 19-vården och den vård som skjutits upp på grund av pandemin.

För Region Östergötlands del handlar det om ytterligare totalt 215 miljoner kronor. 

Av dessa ska 90 miljoner gå till vård av covid-patienter och till att beta av vårdskulden.

Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande och gruppledare, välkomnar tillskottet.

"Regeringen har gång på gång sagt att pengar inte ska stå i vägen i kampen mot viruset. Det gläder mig att man håller vad man lovat och ger oss mer pengar att möta de behov pandemin för med sig", säger Karro i ett pressmeddelande.

De extra pengar som nu regionen får ska också räcka till vaccinering, storskalig testning och smittspårning av covid-19. 

Dessutom får Östgötatrafiken, som sorterar under regionen, ta del av de statliga pengarna. I budgeten finns ett riktat stöd till kollektivtrafiken som beräknas utifrån minskade biljettintäkter och hur turtätheten upprätthållits under pandemin.

"Stödet ger oss bättre förutsättningar att upprätthålla en hög turtäthet, som kan minska risken för trängsel och därmed smittspridning. En hög turtäthet är också viktig för de som inte kan arbeta hemifrån och som behöver kollektivtrafiken för att ta sig till arbetet", säger Agneta Niklasson (MP), regionråd och gruppledare, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!