Intresset för solpaneler sjunker – "Många har inte råd"

Intresset för solpaneler är fortsatt stort i Östergötland. En majoritet, 61 procent, vill installera solceller på sitt tak – men det är elva procent färre jämfört med förra året.

På många håll i landet är intresset stort för att installera solpaneler på taket.

På många håll i landet är intresset stort för att installera solpaneler på taket.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Östergötland2023-08-11 20:00

Det visar en Kantar Sifo-undersökning beställd av Vattenfall som gjordes i samband med Vattenfalls undersökning Solindex 2023.

I samma undersökning året innan svarade 68 procent av östgötarna att de antingen ville installera solpaneler eller att de ville, men saknade förutsättningar som krävs. Det var i paritet med rikssnittet 2022. En tredjedel av de östgötar som vill investera i solpaneler som säger sig ha de förutsättningar som krävs.

Antalet personer som inte vill satsa på solpaneler har ökat både i Sverige och i Östergötland jämfört med året innan. I länet svarade 26 procent av de tillfrågade att de inte vill investera i solceller det närmaste året vilket är en ökning med 30 procent jämfört med förra året. Det en dubbel så stor ökning jämfört med rikssnittet.

Vi har pratat med Lasse Ejeklint, klimat- och energicoach på Vattenfall, om varför intresset för att installera solceller svalnar i Östergötland.

– Intresset för solceller är ändå stort både i landet och i länet, det är betydligt större än för några år sedan. Att det har sjunkit jämfört med förra året kan bero på flera saker. Nu har alla som har velat ha solceller informerat sig om priserna och vet vad det kostar, många har inte råd. Och när intresset exploderade för flera år sedan blev det en hel del strul och förseningar med både leveranser och installationer. Det blev lång väntetid och kriget i Ukraina påverkade också väntetiden, säger Lasse Ejeklint. 

Han menar att allt strul och långa väntetider att bli kopplad in i elsystemet kan ha påverkat östgötarnas entusiasm för egenproducerad solel. Men Lasse Ejeklint tror också att minskning av entusiasmen är tillfällig eftersom solpaneler är både positiva för hushållets ekonomi på lång sikt och för klimatet.

Vattenfalls undersökning Solindex 2023 gjordes i år för sjätte året i rad. Den visar hur mycket el som potentiellt skulle kunna produceras årligen om alla småhus runt om i Sverige hade solpaneler. I Östergötlands län hade 553 miljoner kWh solenergi kunnat produceras under 2022. Det räcker till för att försörja alla villor i Motala, Mjölby, Finspång och Ödeshög med energi för ett helt år.

Under året fanns 8 466 solcellsanläggningar bland länets 96 642 småhus.

I Östergötland hade 553 miljoner kWh solenergi kunnat produceras under 2022 - det räcker för att försörja alla villor i Motala, Mjölby, Finspång och Ödeshög med energi för ett helt år.
I Östergötland hade 553 miljoner kWh solenergi kunnat produceras under 2022 - det räcker för att försörja alla villor i Motala, Mjölby, Finspång och Ödeshög med energi för ett helt år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!