Jägarnas organisation: "Skjut fler vildsvin"

Jägarnas Riksförbund i länet går nu ut till sina medlemmar med uppmaningen att skjuta fler vildsvin – som en samhällsinsats.

Dan Franzén är länsordförande för Östergötland i Jägarnas Riksförbund. Han menar att länets jägare borde skjuta fler vildsvin i förebyggande syfte. Om svinpesten kommer till länet är det för sent, menar han.

Dan Franzén är länsordförande för Östergötland i Jägarnas Riksförbund. Han menar att länets jägare borde skjuta fler vildsvin i förebyggande syfte. Om svinpesten kommer till länet är det för sent, menar han.

Foto: Privat/TT

Östergötland2023-09-13 14:30

– Det är nu vi kan påverka, innan smittan av afrikansk svinpest är här i länet, säger Dan Franzén som är distriktsordförande för Jägarnas Riksförbund som har 2 700 medlemmar i Östergötland. 

Han vill göra jägarna medvetna om att de kan göra en insats, till exempel under den snart stundande älgjakten.

– Vi vill ha en jaktbar viltstam. Det är ett väldigt fint jaktobjekt och fantastiskt på matbordet. Men nu är läget är som det är och det finns en risk att få in smittan. När den väl är här är det kört, då kan all jakt förbjudas i tre år, säger Dan Franzén.

Han och distriktet vill uppmana alla jägare i länet att göra allt de kan för att minska vildsvinsstammen.

Bertil Almqvist är kretsordförande för jägarförbundet i Mjölby. Han menar att traktens jägare redan jagar så mycket vildsvin de kan, inte minst under älgjakten då älgstammen minskat de sista åren, och tilldelningen dragits ned.

– Men det klart att vi kanske kan vässa till jakten lite. Vi har redan minskat vildsvinsstammen. För fem år sedan fanns det dubbelt så mycket gris i skogen, säger han.

Bertil Almqvist menar att det finns svårigheter med att jaga vildsvin.

– De är nattaktiva och ligger still på dagarna. Det går åt hund eller mörkersikte att spana av åkrar på nätterna, säger han.

Vildsvinsjakten har en lång säsong för det är bara en kort tid på våren de är fredade. Förutom att sugga med kultingar inte får skjutas året om.

– Vildsvin jagas oftast med hund och det görs mest på hösten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!