Så många lodjur får skjutas i länet • Stor minskning

Ifjol fick 28 lodjur skjutas i Östergötland. I år är siffran 4. Licensjakten minskas drastiskt när länsstyrelsen nu fattat beslut.

Fyra lodjur får skjutas i Östergötland under 2024. Det har länsstyrelsen beslutat.

Fyra lodjur får skjutas i Östergötland under 2024. Det har länsstyrelsen beslutat.

Foto: Heiko Junge

Östergötland2024-01-15 12:12

Fjolårets rekordjakt på 28 djur möttes av massiv kritik från många håll. Vi skrev om jakten där lodjursvänner gick hårt åt länsstyrelsens beslut.

Jim Forsberg, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland, säger i ett pressmeddelande:

– Efter förra årets omfattande licensjakt som syftade till att bromsa upp lodjurens populationsökning och anpassa stammen mot länets förvaltningsmål, beslutar nu Länsstyrelsen om en mindre licensjakt i syfte att bibehålla nuvarande populationsnivå.

Har minskningen något att göra med den debatt som blev ifjol?

– Nej. Vi har gjort samma bedömning som tidigare år, men i år är förutsättningarna annorlunda. Det fanns betydligt fler lodjur förra året, då ökade tilldelningen. I år är lodjuren färre, då blir också tilldelningen lägre, säger Jim Forsberg till Corren.  

Gunilla Wetterling från Linköping, som sitter med i viltförvaltningsdelegationen, var en av de mest kritiska till fjolårets jakt. 

Nu säger hon:

– Väntat att de fortsätter med jakten, i min värld behöver man inte skjuta ett enda lodjur. Samtidigt är det positivt med en så stor minskning, jag vet att de blivit påverkade av den debatt som var ifjol. 

Enligt inventeringen från 2022/2023 har länet 13,5 lodjursfamiljegrupper, vilket motsvarar ungefär 74 lodjur i Östergötlands län. Antalet konstaterade familjegrupper har minskat de senaste året.

Lodjursjakten inleds den 1 mars och varar som längst till den 31 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!