Kurvan går åt rätt håll: "Vi är jätteglada för det"

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind är hoppfull om att Östergötland har passerat kulmen och att antalet covid-19-patienter stadigt kommer att minska.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind hoppas att kulmen med inlagda patienter med covid-19 kan vara nådd i Östergötland.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind hoppas att kulmen med inlagda patienter med covid-19 kan vara nådd i Östergötland.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Östergötland2020-05-04 16:10

Under måndagen meddelade Region Östergötland att ytterligare fem personer med covid-19 har avlidit. Det innebär att totalt 116 personer som har diagnostiserats med covid-19 har avlidit i länet sedan det nya coronaviruset började spridas i mars.

– I den statistiken räknas alla som har diagnosen covid-19. I en del fall kan dödsorsaken egentligen vara något annat, men att de också har covid-19, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

En stor majoritet av de personer som har avlidit är över 70 år och har bakomliggande sjukdomar.

– Vi har enstaka fall med personer under 70 år och då har de också haft bakomliggande sjukdomar. Ingen som är ung och frisk har hittills avlidit i Östergötland.

Under måndagen vårdades 88 personer med covid-19 på sjukhus i Östergötland. Det innebär att det för fjärde dygnet i rad är färre än 90 patienter som vårdas. Som mest har 131 patienter vårdats under ett dygn.

– Vi är jätteglada för det. Vi börjar väl nu lita på att det faktiskt håller på att bli lite färre som behöver sluten vård, säger Britt Åkerlind.

Hon hoppas nu att länet är förbi kulmen och att antalet patienter kommer minska.

– Om vi kan bete oss som vi har gjort nu: att hålla avstånd, visa hänsyn och hålla sig hemma om man känner sig sjuk, då hoppas vi att det fortsätter med en dalande kurva ner.

undefined
Utvecklingen från den 20 mars till den 4 maj.

En patientmängd som ligger på de nivåer som de ligger på just nu är hanterbart för regionens sjukvård.

– Vi har kapacitet för att ta hand om betydligt fler än vad som är upptaget just nu. Nu hoppas vi att den extra kapaciteten inte kommer att behövas.

Britt Åkerlind säger att regionen har gott om material och att inköparna har kunnat se till att det aldrig har blivit någon brist. Och om patientmängden inte sticker upp igen är Britt Åkerlind försiktigt optimistisk att personalen ska kunna ta ut semester i sommar.

– Vi hoppas att de kan få en välbehövlig vila. För tillfället ser det bra ut för det. 

Siffrorna för de patienter som behöver intensivvård är fortfarande hög. I Linköping vårdades under måndagen 19 patienter med intensivvård medan det var 12 respektive 4 patienter i Norrköping och Motala. Anledningen till att mängden intensivvårdspatienter inte minskar i samma takt som det totala antalet patienter är de långa vårdtiderna.

– När man väl har blivit så dålig att man behöver intensivvård så tar det väldigt lång tid innan man kommer ur det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!