Musikhjälpen flyttar in i Minecraft

Musikhjälpen har alltid gått att följa via TV och radio. I år kan välgörenhetssändingen även besökas i dator- och TV-spelet Minecraft. Bakom jättesatsningen står ett Linköpingsföretag.

I Minecraft kan spelarna i år följa Musikhjälpen i realtid. Ljudet i miljön är spatialt, vilket innebär att man bara hör de som är närmast – precis som i verkligheten.

I Minecraft kan spelarna i år följa Musikhjälpen i realtid. Ljudet i miljön är spatialt, vilket innebär att man bara hör de som är närmast – precis som i verkligheten.

Foto: Visual Sweden

Östergötland2022-12-09 17:00

Årets Musikhjälpen börjar 12 december och den karaktäristiska glasburen, där programledarna är instängda, är i år placerad på Kungstorget i Göteborg.

Programmet, som går att följa via såväl TV som radio, brukar alltid dra in mycket pengar för ett gott ändamål.

En av årets stora nyheter är att sändningen nu kommer att gå att följa i realtid via det populära dator- och TV-spelet Minecraft.

I spelets motsvarighet till Kungstorget kan användarna besöka glasburen, skänka pengar till insamlingen och prata med andra spelare som är på plats.

Satsningen är ett samarbete mellan Microsoft, Mojang, Linköpingsföretaget Around the Corner och det östgötska visualiserings- och bildanalysklustret Visual Sweden.

– Det här känns jättekul. Speciellt att det är byggt på östgötsk grund, säger Anders Carlsson, processledare på Visual Sweden.

Hur kom ni på idén?

– När Musikhjälpen var i Norrköping förra året gjorde vi en liknande sak på den sociala medieplattformen AltspaceVR. Det fungerade bra, vi fick mycket fin kritik men kände att vi ville nå en större publik. Minecraft har redan många användare och en egen kultur. Dessutom är det inte VR i år, utan man kan ansluta på sin vanliga dator vilket gör det enklare för fler att vara med.

Vad heter bössan man kan skänka till?

– Det är en rolig historia. När vi skulle skapa bössan såg vi att det redan fanns en bössa som hette "Minecraftbössan". Den var skapas av Theo, 8 år i Varberg. Vi ville inte köra över Theo, utan ringde till hans mamma och frågade om v fick koppla på oss på Theos bössa. Hans mål var att samla in 1 000 kronor, men bössan är redan uppe i 2 000 – och då har Musikhjälpen inte ens börjat än.

undefined
När man skänker pengar i Musikhjälpen i Minecraft skapas fyverkerier.

Tror du initiativet kommer att generera mer pengar till Musikhjälpen?

– Ja, det tror jag absolut. Jag tror att det här kommer bli stort. Vi når en ny målgrupp, främst bestående av barn och unga. 

Något ni är extra stolta över när det gäller grafiken?

– Grafikmässigt har vi behövt anpassa sig till Mindcrafts blockutseende, så grafiken är rätt grov.  Men något vi är extra stolta över är att Around the corner lyckades synka vädret. Vi hämtar alltså in data från SMHI. Snöar det i Göteborg, kommer det göra det även i Minecraft-miljön, säger Anders Carlsson.

Musikhjälpen i Minecraft drar i gång samtidigt som SVT:s sändning, klockan 20:00 måndagen den 12 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!