Många lockas till köp de inte har råd med

Håll dig till planen är ett viktigt råd när vi går in i juletider och många kör sin ekonomi i botten.

Östergötland2019-11-26 13:11

"Becoming rich is nothing more than a matter of committing and sticking to a systematic savings and investment plan". Kloka ord av David Bach, finansiell rådgivare & författare. Det ska handlas julklappar, julmat och julpynt. Pengar är runda för att de ska rulla och man ska leva i nuet. Visst är det så. Det är tråkigare att spara och gneta än att köpa och uppleva saker nu. Men sparande är inte att slänga ner pengarna i ett svart hål som aldrig kommer att ses igen utan man måste se det som uppskjuten konsumtion, du sparar idag för att konsumera imorgon istället.

Vi tänker och agerar olika när det gäller sparande och shopping. Många lockas till köp de egentligen inte har råd med, räntefritt, sms-lån blir helt plötsligt en lösning för att klara julens inköp. Detta leder lätt till en ond cirkel, att man tar lån efter lån, januari kommer och morgon tv är full med kloka råd på hur man kan leva snålt för att klara av den ekonomiska problemen efter jul. De flesta har koll på sin ekonomi alla andra månader under året, men när julen kommer brakar allt samman. Om man håller sig till sin plan så kan man fira jul utan att gå helt i botten ekonomiskt. 

Paul Samuelsson, nobelpristagare i ekonomi sade "Investeringar ska vara tråkiga. De ska inte vara spännande. Att investera ska vara som att se färg långsamt torka på en vägg eller titta på hur gräset växer. Om du vill ha upphetsning ska du ta 10 000 kronor och åka till Las Vegas". Fattar ni? Det handlar om att vara snål i de flesta fall och sedan smacka till. Inte minst kan småutgifterna bli en riktig guldgruva. Ett par exempel: en kaffe latte per arbetsdag för 35 kronor blir 700 kronor per månad. Chokladbit och en tidning per vecka för 60 kronor blir 240 (lågt räknat) kronor per månad.

Uttrycket att ”sova på saken” är också ett underskattat hjälpmedel för att hålla ner onödiga köp. Köpet som är så lockande i affären på lunchrasten är kanske inte så självklar dagen efter.

Snålt? Ja kanske. Kul? Nja, men, jag lovar att januari blir roligare och nattsömnen bättre. Dessutom kan det ju vara skoj att träffa familj och vänner utan att känna stress över ekonomin, det räcker ju med att julstressen slår till för att hinna med allt som skall hinnas med. Låt julen 2019 kretsa kring samvaro, tända ljus, ett lugn och #sparadkrona som vi i Företagarna brukar säga!

Frida Boklund är regionchef Företagarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!