Barnlösa östgötar får hjälp genom dubbeldonation

Beslutet är nu formellt fattat – den som behöver vårdens hjälp för att skaffa barn behöver inte längre ha genetisk koppling till barnet. Och det är Region Östergötland som betalar.

Barnlösa par eller ensamstående kvinnor kan nu få sin assisterade befruktning bekostad av Region Östergötland trots att det inte finns någon genetisk koppling till någon av föräldrarna.

Barnlösa par eller ensamstående kvinnor kan nu få sin assisterade befruktning bekostad av Region Östergötland trots att det inte finns någon genetisk koppling till någon av föräldrarna.

Foto: Christine Olsson/TT

Östergötland2023-04-12 05:00

Lagstiftningen ändrades redan 2019, sedan dess har SKR (Sveriges kommuner och regioner) tagit fram rekommendationer till regionerna. Men nu blir det alltså möjligt för den som längtar efter barn att få hjälp genom embryodonation eller dubbeldonation – alltså där både ägg och spermie är donerade – i den offentligt finansierade vården. På tisdagen före påsk fattades det formella beslutet av Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd. 

Barnlösa par eller ensamstående kvinnor kan därmed få sin assisterade befruktning bekostad av Region Östergötland trots att det inte finns någon genetisk koppling till någon av föräldrarna.

Fredrik Sjöstrand (M) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, där beslutet fattats.

Hur kommer det sig att Region Östergötland fattat det här beslutet?

– Det är viktigt med enhetliga regler över hela Sverige. Därför ställer vi oss bakom de här riktlinjerna och har fattat det formella beslutet.

Vad räknar man med att det ska kosta?

– Det finns inte någon direkt uträkning, men inledningsvis handlar det nog om ganska få individer. Vilket naturligtvis kan förändras över tid.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren bekräftar att det är lagändringen som möjliggjort regionens beslut.

När kan man som patient få del av det här?

– Exakt när törs jag inte svara på eftersom patienterna ska utredas och så, men möjligheten finns redan nu eftersom beslutet är fattat, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!