Sjukvården ser över möjligheten

Det förs diskussioner om en PAM-enhet i Östergötland. Men i dagsläget finns inga konkreta förslag. Det berättar hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren.

Foto: Per Groth, TT

Östergötland2019-07-20 07:00

Lena Lundgren berättar att det finns ett samarbete mellan regionen, regionens kommuner och polisen när det gäller att samla kunskap inom området. Man har exempelvis haft en gemensam kunskapsdag för att få kännedom om hur man arbetar i andra länder och län.

"Flera goda exempel finns från exempelvis England, men också från Sverige. Vi fortsätter vårt gemensamma arbete – för att hitta de bästa lösningarna och se hur vi behöver komplettera våra insatser. Redan idag finns mobila insatser inom psykiatrin och nära vård och ett utvecklingsarbete inom psykiatrin föreslår ett länsövergripande samarbete för en förbättrad psykiatrisk vård", svarar hon gemensamt med Torbjörn Holmqvist (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett mejl.

Diskuteras det att starta en PAM-enhet i Region Östergötland?

"Ja, det är en av frågorna som diskuteras utifrån behovet av fler mobila insatser."

Är det kostnad som avgjort att en sådan inte finns på plats?

"Nej. Det är ännu inte lyft som ett konkret förslag, utan diskuteras tillsammans med andra insatser."

Skulle det vara önskvärt att ha en sådan?

"Vi ser att det finns fördelar. Men det viktiga är att se helheten och hur detta skulle passa in i vårdkedjan och det arbetet pågår."

Ett argument är att det skulle kunna vara en samhällsbesparing att psykiskt sjuka får rätt vård direkt av personal med rätt kunskaper. Polisen kanske inte skulle behöva vara med vid ett akutläge. Kommentar?

"Det är viktigt att möta upp med rätt kompetens. Tyvärr har vi idag inte alla kompetenser vi behöver inom psykiatrin. Det är brist på kompetens både i Östergötland och i landet. Därför är det viktigt att bedöma helheten och hur vi bäst använder den kompetens vi har."

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!