Skippade möten – fick fullt betalt ändå

De tomma mandatstolarna skapar irritation i de politiska leden. Men trots den totala frånvaron ändrar inte Region Östergötlands arvodeskommitté reglerna för ersättning.

Spänningar. Regionens arvodesregler har skapat irritation bland politikerna. Frågan diskuterades på senaste regionfullmäktige. Bilden är från ett tidigare fullmäktigesammanträde.

Spänningar. Regionens arvodesregler har skapat irritation bland politikerna. Frågan diskuterades på senaste regionfullmäktige. Bilden är från ett tidigare fullmäktigesammanträde.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2017-01-31 05:30

Halva mandatperioden har gått. På tisdagen är det premiär för hälso- och sjukvårdsnämnden, den instans som avgör vilken vård östgötarna ska få. Vi har granskat hur flitiga sjukvårdspolitikerna har varit att fylla sina mandatplatser i nämnden sedan valet 2014. Sverigedemokraterna står för den största frånvaron. På två år har den ordinarie ledamoten Jenni Iwarson endast deltagit på två möten av de totalt 19 som hållits sedan 2015. Ersättaren Elin Petersson har varit på fyra möten. Båda uteblev helt från samtliga nio sammanträden som hölls under 2016. Dessutom har båda ledamöterna under tiden kapat bandet till SD och blivit "partilösa" (politiska vildar).

Under tiden får båda fullt arvode från regionen. År 2015 fick de 36 740 kronor vardera och under 2016 erhöll de 37 580 kronor. Så länge ingen av dem avsäger sin plats kommer de fortsätta få fullt arvode under resterande mandatperiod, oavsett om de deltar i nämnden eller inte.

"Så blev det"

Allt är enligt regionens arvodesregler, men frågan har skapat spänningar bland sjukvårdspolitikerna. På senaste regionfullmäktige diskuterades arvodesreglerna efter att arvodeskommittén gjort en avstämning i mitten av mandatperioden. Från början var syftet att se över om reglerna behövde ändras efter att landstinget hade blivit region. Frågan var om det hade medfört mer arbete för ledamöterna. Arvodesreglerna fick ännu mer fokus med tanke på SD:s tidigare partikamraters frånvaro i hälso- och sjukvårdsnämnden förra året. Men trots det ville inte arvodeskommittén ändra reglerna.

– Så blev det. Vi förde ganska långa resonemang och det blev nästan total enighet att inte föreslå en förändring, säger Martin Tollén (S), ledamot i arvodeskommittén.

3100 i månaden

Det nuvarande systemet med årsarvode infördes för cirka 15 år sedan. Innan dess fick ledamöterna ett mötesarvode. Syftet med de nya arvodesreglerna var att förstärka de förtroendevaldas roll som befolkningsföreträdare och spegla att det handlar om mer än bara sitta av möten, enligt Martin Tollén.

– En aspekt är att du kan ha en hundraprocentig närvaro men inte säga ett ljud under de här fyra åren, men ändå plocka ut fullt arvode. Skattebetalarna får inte mer nytta av det än om de hade låtit bli att gå på mötena överhuvudtaget, säger han.

Men i det nuvarande systemet får ledamöterna alltså fullt arvode med på 3 100 kr i månaden utan att gå på mötena.

Vill komma åt missbruk

Den stora frånvaron har skapat märkbar irritation bland de andra partierna och arvodeskommittén funderade på om det var möjligt att dra in arvodet vid stor frånvaro.

– Det tyckte vi hade varit en tilltalande lösning, men vi hittade inget bra, praktiskt sätt att göra det på, säger Martin Tollén.

Kommittén resonerade om arvodet skulle dras in på grund av enstaka sjukdomsfall eller vid upprepad sjukfrånvaro. Men det väckte frågor om det skulle medföra krav på läkarintyg och öka belastningen på vårdcentraler.

–Ingen av oss tyckte att sjukdom är anledning att bli av med arvodet. Man kan vara sjuk vid ett tillfälle men ha varit på fyra andra uppdrag samma månad, säger Martin Tollén.

–Det vi egentligen vill komma åt är ett missbruk, vilket det ändå är fråga om när det gäller en del enstaka individer, säger Martin Tollén.

Dålig moral?

När frågan togs upp i regionfullmäktige före jul och arvodeskommittén presenterade sin rapport, där förslaget var att behålla de nuvarande reglerna, så föreslog SD att mötesarvodet skulle återinföras. Men regionfullmäktige gick på arvodeskommitténs förslag.

I stället är det partierna som får hantera partikamraternas frånvaro och uppmana dem att avsäga sin plats. När det gäller ledamöterna Jenni Iwarson och ersättaren Elin Petersson blir det extra problematiskt, då de blivit partilösa en bit in i mandatperioden. Då kan SD inte kräva en avgång utan ledamöterna sitter kvar, eftersom de är personligt invalda.

– SD har en lite besvärlig sits med personer som lämnat partiet, säger Martin Tollén. Men det är ändå är SD:s ansvar. Här har SD gjort ett dåligt jobb med att utse kandidater med bristande omdöme och moral och sen försöker de i efterhand skylla på arvodessystemet. Inget arvodessystem i världen kan kompensera för människor med dålig moral.

Väljarna avgör frågan

En annan väg att ersätta ledamöter är om de inte får ansvarsfrihet. Ansvarsfrihet kan en ledamot få om den har fattat ett dåligt beslut eller att saker har fått fel men där ledamoten slutligen har insett att ett annat beslut borde ha fattats.

– Men i och med att inga stora saker har gått fel så kan de inte ställa till svars för dumma beslut, säger Martin Tollén.

Därför har ledamöterna rätt att sitta kvar på sina platser i hälso- och sjukvårdsnämnden mandatperioden ut. Då avgör väljarna frågan.

Fotnot: Vi har försökt nå Elin Petersson för en kommentar utan resultat.

Får betalt. Jenni Iwarson (numera partilös), ordinarie ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden får fullt arvode trots att hon inte  deltagit sedan maj 2015.
Får betalt. Jenni Iwarson (numera partilös), ordinarie ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden får fullt arvode trots att hon inte deltagit sedan maj 2015.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!