"Små avdelningar gör sjukvården sårbar"

Sjuksköterskor flyr onkologen, vårdplatser stängs och personal oroar sig för patientsäkerheten. Men regionens styrande sjukvårdspolitiker känner sig trygga med att verksamheten tar rätt beslut för patienterna.

Alexander Höglund (L), regionråd, förste vice ordförande i regionstyrelsen.

Alexander Höglund (L), regionråd, förste vice ordförande i regionstyrelsen.

Foto:

Östergötland2019-06-09 18:00

Vi har tidigare berättat om situationen på Universitetssjukhuset där högsta ledningen inom Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård (CKOC) som ansvarar för den högspecialiserade sjukvården i regionen vill slå samman vårdavdelningarna på hematologiska kliniken, lungmedicinska kliniken och onkologiska kliniken.

Läs mer: Sjuksköterskor flyr från onkologen

Under sommaren får avdelningarna samsas om 24 vårdplatser, till hösten hoppas man öppna 48 vårdplatser. Men personal och flera fackförbund, däribland Läkarföreningen och Vårdförbundet i Östergötland, är oroade över patientsäkerheten. Sommaren är alltid en kritisk tid för sjukvården, men mycket av oron handlar om vad som händer i höst. Onkologens vårdavdelning har tidigare inte behövt slås ihop med de två övriga och i början av året lyckades man anställa mer personal. Men efter beskedet om sammanslagningen kom det ena avhoppet efter det andra.

Läs mer: "Vissa saker kan inte placeras ut"

Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen, är positiv till att vårdavdelningarna blir en mer robust och mindre sårbar verksamhet.

– I dag har vi väldigt många små avdelningar som då också gör att det blir sårbart när bemanningsläget är som det är.

Personal och fackliga företrädare är kritiska till tidsplanen, detta ska införas i höst, vad säger du om det?

– Det är något som Ann Josefsson (chef över CKOC) som är den som jobbar med det här är bäst skickad att svara. Vi som är politiker ansvarar för att det ska finnas så goda förutsättningar som möjligt för verksamheten trots det tuffa läget som vi befinner oss i.

Läs mer: Chefen: Vi värnar säkerheten för patienterna

Har ni gett bra förutsättningar till den högspecialiserade vården?

– Det är ett av våra viktiga områden som vi politiskt ser att vi behöver prioritera. För att inte vara så sårbara behöver vi jobba med större vårdavdelningar. Sedan behöver man göra alla förändringar på ett klokt sätt så att alla känner sig trygga i det. Där är dialogen väldigt viktig.

Fackliga företrädare fasar för att akuta patienter, som går igenom cancerbehandling och har nedsatt immunförsvar, blir hänvisade till akuten – hur rimligt är det?

– Så klart ska vi alltid klara av att hantera den högspecialiserade vården i den verksamhet som man befinner sig i och gör man den här omorganisationen så måste CKOC och cheferna säkerställa att det här blir patientsäkert.

Så det är helt och hållet verksamhetens ansvar?

– Politiken är ytterst ansvarig för att verksamheten ska ha goda förutsättningar. Vi prioriterar från vår sida, trots att vi har ett svårt ekonomiskt läge, att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare och behålla den kompetens vi har.

Alexander Höglund är gruppledare för Liberalerna som styr i koalition med S, MP och Centerpartiet.

– Våra chefer har bedömt att man behöver göra det här för att värna patientsäker vård i och med att mindre avdelningar har en inbyggd sårbarhet. Sedan tycker jag att det är positivt att man ska genomföra den här riskanalysen och att medarbetarna verkligen kommer att bli vidtalade för att hitta rätt arbetsformer och se vilken utbildning som krävs.

Miljöpartiets Agneta Niklasson förstår att medarbetare blir oroliga och att de är kritiska till tidsplanen.

– Utifrån mitt politiska perspektiv så funderar jag på vad vårt politiska uppdrag är kontra verksamhetens och vi har chefer som jag känner stark tillit till. Det är så det måste fungera. Vi litar på att de gör en riktig bedömning.

Fotnot: Centrumchefen Ann Josefsson har tidigare intervjuats om omorganisationen.

Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.
Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!