Tusentals skarvar ska skjutas i Roxen

Antalet skarvar i Roxen ska minskas drastiskt. Länsstyrelsen ger tillstånd att varje år skjuta 1 000 fåglar och förstöra 3 500 ägg.

Roxens fiskevårdsområdesförening anser att skarven ligger bakom minskningen av norsbeståndet, vilket i sin tur drabbat rovfiskar som gös och abborre.

Roxens fiskevårdsområdesförening anser att skarven ligger bakom minskningen av norsbeståndet, vilket i sin tur drabbat rovfiskar som gös och abborre.

Foto: Robert F Bukaty/TT/arkiv

Östergötland2020-02-18 19:30

Roxens fiskevårdsområdesförening har i många år kämpat för att få minska skarvstammen i Roxen. Föreningen bedömer att det nu finns cirka 700 häckande par i sjön, men den största populationen utgörs av skarvar som kommer inflygande. Som mest kan det under en dag finnas 10 000 skarvar i Roxen, enligt föreningen.

Länsstyrelsen har tidigare år gått med på att tillåta viss skyddsjakt, men inte alls i den omfattning som föreningen velat.

Nu gör myndigheten helt om och vill decimera skarvstammen rejält. Föreningen får tillstånd att årligen skjuta 1 000 skarvar samt förstöra 3 500 ägg genom prickning eller så kallad oljering, där äggen dränks in i paraffinolja. 

– Vi har fattat det här beslutet för att skydda norsen, som är en viktig föda för övrig fisk i sjön. Det blir ett projekt under fem år, sedan ska det utvärderas. Vi tar också fram en förvaltningsplan för skarv, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Åke Wester, medlem i fiskevårdsområdesföreningen, välkomnar beslutet. 

– Det är väldigt glädjande. Skarven håller på att ta död på hela fisket i Roxen och längs kusten; det är en nationell miljökatastrof, säger han.

Föreningen har knappast resurser att klara av en så här omfattande skarvjakt, men den kan räkna med hjälp från Linköpings kommun.

– Vi har pengar för detta avsatta i budgeten och vi kommer på alla sätt att vara behjälpliga. Jag är glad att länsstyrelsen vågade fatta det här oerhört viktiga beslutet. Nu kan vi för första gången på väldigt länge få ekologisk balans kring Roxen, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

Alla välkomnar inte beslutet om utökad skyddsjakt. Sveriges Ornitologiska Förening, Birdlife Sverige, är kritisk på flera punkter.

Birdlife Sverige motsätter sig inte en viss skyddsjakt, men anser att siffran 1 000 är oproportionerligt hög. Ornitologerna anser inte att jakt ska tillåtas under häckningsperioden och de vill ha garantier för att prickning/oljering av äggen sker tidigt efter äggläggningen, innan ungarna hunnit utvecklas.

Länsstyrelsen ställer upp några villkor. Ingen jakt får ske inom naturreservaten Svartåmynningen och Kungsbro 1 april–30 juni, inte heller på öar där häger, gråtrut, havsörn eller fiskgjuse häckar 25 april–10 maj. Blyhagel får inte användas över öppet vatten.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till förvaltningsrätten.

Skarvstammen i Roxen ska minskas. Förhoppningen är att det ska få fiskbeståndet i sjön att återhämta sig.
Skarvstammen i Roxen ska minskas. Förhoppningen är att det ska få fiskbeståndet i sjön att återhämta sig.
Karta: Roxen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!