– Man borde förstå att det är upprorsstämning. Bara att kunna samla så många, under så kort tid om en sak, det visar att det är upprört, säger Carin Larnert Hansson, ordförande, läkarföreningen i Östergötland.

Initiativet till brevväxlingen med regionledningen har tagits av en läkare i Linköping som dessvärre inte har velat uttala sig. I första brevet som skickades in i slutet av mars hade 17 läkare skrivit under. Det senaste brevet signerades av 120 läkare från 13 olika verksamheter.

– Det här har gjorts av läkarna på golvet och vi stödjer dem i allt de säger.

Carin Larnert Hansson berättar att man inom läkarföreningen annars ser att det är svårt att få medlemmar att diskutera problem.

– Läkare är benägna att sträcka sig till det yttersta och inte gå ut på barrikaderna. Vi demonstrerar sällan och vi är inte ute i strejk, men det här visar vilket problem det är. Man har fått nog.

Situationen med allt fler stängda vårdplatser har man brottats med de sista åren. Inför förra sommaren sade man att det inte fanns mer att ta av, men med hyrstoppet har det gått ännu längre, enligt Carin Larnert Hansson.

– Det är fräckt att gå på läkarna och säga att man ska ta mer ansvar när man slår undan alla medel vi har för att bedriva en patientsäker vård. För den som blir hängd när det väl händer något är inte ledningen i första taget, det är läkaren. Och även om det blir ledningen så berör det inte på djupet såsom när du har det enskilda mötet. Det kan man skjuta ifrån sig på hög höjd ganska länge.