I Boxholms båtklubb lutar alla ramper till flytbryggorna uppåt. För bara några månader sedan var det precis tvärt om. Sedan i augusti har vattnet stigit med ungefär 80 centimeter.

– Experterna trodde att det skulle ta ett par år att få upp vattennivåerna, men det har ju gått långt fortare än förväntat. Nu är det gott och väl tillbaka till det normala, eller till och med lite över, säger Bertil Norman som har sitt fritidshus precis vid båtklubben.

På båthusets fasad som försvinner under vattenytan syns knappt ens den översta normala vattenlinjen längre, och stenpiren som Bertil kunde gå torrskodd på för bara ett par månader sedan ligger en bit under ytan.

Artikelbild

| Stenpir. För bara ett par månader sedan kunde en gå torrskodd hela vägen ut på den lilla stenpiren.

Vilka konsekvenser den snabba växlingen mellan lågt och högt vattenstånd kan få är svårt att säga något om menar Anders Paulsen som inte bara är fiskare, utan också utbildad biolog.

– Överlag är det positivt att sjön fylls på med vatten. Eventuellt skulle lekande fisk som lägger sina ägg nära land kunna påverkas om vattennivån sjunker igen. Men den här variationen har funnits länge och är inte unik.

Han hoppas att Tekniska verken som reglerar vattennivåerna är lite försiktiga med att tappa av.

– Får vi ingen snö och tjäle nu i vinter och man börjar tappa vatten så finns det en risk att man sänker sjön ganska snabbt igen. Ett bra snötäcke skulle ge ett bra tillskott i vår, menar Anders.

Artikelbild

| Fiskare. Anders Paulsen hoppas att vattennivån kan ligga mer stabilt och att man inte tappar sjön på för mycket vatten.

På Tekniska verken följer energiingenjören Peder Österlöf vattennivån i Sommen dagligen. Det han tittar på är hur många meter över havet vattenytan i sjön ligger på. Det finns 150 centimeter att spela på och som lägst får sjön sjunka till 146,17 meter över havet. Som högst får vattenytan ligga på 147,67 meter över havet. Vattennivån är då mätt i Rikets Höjdsystem 2000 (RH2000). I januari 2017 låg nivån 37 centimeter över lägsta tillåtna och nu ligger nivån bara 25 centimeter under högsta tillåtna. I båda ändarna av skalan påverkas de som lever vid sjön negativt.

– Eftersom det har varit torrt så länge så har alla funderingar kretsat kring hur vi ska kunna spara så mycket vatten som möjligt. Vi hade inte väntat oss att det skulle regna riktigt så här mycket under hela hösten, så nu har vi nästan det omvända problemet på vissa ställen.

De senaste tre veckorna har nivån i Sommen stigit med ungefär tio centimeter.

– Nu kommer vi köra ganska mycket hela vintern för att sänka nivån inför en eventuell vårflod, men närmar vi oss slutet på mars utan att det har kommit någon snö så behöver vi inte oroa oss för en kraftig vårflod, och då kan vi tappa av lite långsammare, förklarar Peder.