Det handlar om den svenska miljardsatsningen på forskning inom autonoma system, Wallenberg Autonomous Systems Program (Wasp), som leds av Linköpings universitet. Det är ett samarbete mellan ett antal stora svenska industrier, bland annat Saab och Ericsson, samt lärosätena KTH, Chalmers, Lunds universitet och LiU. För snart ett år sedan kom nyheten om att Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skulle satsa 1,8 miljarder på programmet och att det skulle ledas från Linköping. Automation eller automatisering betyder att man låter en maskin eller teknik utföra ett arbete, vilket är identiferat som ett framtidsområde. Det har tydlig koppling till såväl IT och elektronik som till ekonomi, människa/maskin och miljö. Här krävs förståelse för allt från teknik och miljö till ekonomi och beteende.

Intresset från både industrin och studenter i Sverige och utomlands blev stort när 25 doktorandtjänster först annonserades ut. Efter ett tillskott från stiftelsen kunde antalet utvidgas. Totalt är nu 47 doktorander antagna, varav 23 industridoktorander (alltså kopplade till industriföretag).

– Det var också genomgående hög kvalitet på dem som sökte så vi har haft många riktigt bra kandidater till varje tjänst, säger Lars Nielsen, programdirektör för Wasp i en kommentar.

Artikelbild

| Lars Nielsen, programdirektör för Wallenberg Autonomous Systems Program (Wasp).

Och en av dem var civilingenjören Per Boström från Linköping, som till vardags arbetar med det nya flygplanet Gripen E på försvarskoncernen Saab i Linköping. Han flyttade hit från Varberg, som student på Tekniska högskolan där han läste teknisk fysik och elektronik. Sedan gick han vidare till Saab och utvecklar Gripens beslutsstöd, ett delsystem som analyserar stora informationsmängder för att underlätta för piloten.

– Det är klart att den informationen är viktig när man bygger obemannade flygfarkoster, UAV:er. Forskningen kommer att handla om att samla in och analysera information genom att koordinera flera obemannade flygfarkoster, säger han.

Från och med nu ska han arbeta på universitetet fyra dagar i veckan.

Hur kom du fram till att du ville forska?

Artikelbild

| Fredrik Heintz, universitetslektor vid institutionen för datavetenskap (IDA) leder Wasps forskarskola.

– Det är ju den ultimata utmaningen, och det gillar jag. Men det var min chef som föreslog att jag skulle bli industridoktorand i Wasp-projektet. Processen gick ganska snabbt. Vi gjorde en ansökan med vår projektidé och en månad senare så var det klart! berättar Per Boström.

I de förberedande diskussionerna hoppades Wasps programledning att industrin skulle erbjuda mellan tio och 15 industridoktorander. Till programmet kom 56 ansökningar från 26 olika företag.

– Tack vare att Knut och Alice Wallenbergs stiftelse sköt till mera pengar kunde vi ta in 23 industridoktorander och det är långt över förväntan. För att möta det stora intresset från industrin räknar vi också med att tidigarelägga nästa intagning av industridoktorander till 2017, säger Lars Nielsen.

Forskarskolan leds av Fredrik Heintz, universitetslektor vid institutionen för datavetenskap. Utbildningen förväntas bli något utöver det extra:

– Vi hoppas och tror att en specialutvecklad och riktigt bra kurs – med två konferenser, en studieresa utomlands samt någon typ av sommaraktivitet per år – ska lyfta dem en nivå utöver det som våra traditionella doktorandutbildningar ger, säger Lars Nielsen.

En del av forskningssamarbetet ska ske i form av en typ av mötesplatser, så kallade arenor och demonstratorer, som utvecklas tillsammans med industrin.