Förra året hade spelen ett uppehåll. I år är de tillbaka och har en ny regissör som håller i trådarna. Helena Collert har medverkat i många stora uppsättningar, både som regissör och skådespelare.

– Jag har försökt sätta min egen prägel på spelen. Men det är svårt att veta innan premiären. Vi har väldigt kort reptid, bara två veckor. Så vi får hoppas att allt sitter på fredag.

Nytt för i år är att Helena Collert har jobbat mycket med musiken i pjäsen.

Artikelbild

| Blåsigt. Vinden är stark vid klosterruinen. Resgissören Helena Collert tycker att det är svårare att regissera utomhus. Men att skådespeleriet ofta kan bli bättre.

– Det är en annan tyngd i orkestern. Jag gillar verkligen musiken i det här dramat, så jag har försökt ge den större utrymme.

Hon tycker också om när det är lite tempo på scenen. Hon har jobbat för att det ska bli mycket rörelse i spelet.

– Jag vill sudda ut skillnaden mellan små och stora roller. Alla ska känna att de betyder lika mycket för pjäsen.

Matilda Johansson och Faiz Sedki är två av skådespelarna. Matilda har varit med i sex krönikespel, men för Faiz är det första gången.

Artikelbild

| Kärlekspar. Matilda Johansson och Faiz Sedki spelar Inga och Fjalar som blir kära i pjäsen.

- Jag kom till Sverige för tre år sedan och har haft det rätt svårt med språket. Det är inte så lätt att lära sig alla repliker. Speciellt inte när det är uttryck som ingen använder längre. Jag säger till exempel ” Du var mig en kaxig jänta”, berättar han.

Både Helena Collert och Matilda Johansson skrattar och säger att det går jättebra för honom.

Artikelbild

| Premiär. Imorgon spelas den första föreställningen av årets krönikespel halv elva på kvällen.

– Vi har tagit med danser i dramat som vi gör med dansgruppen jag är med i. Vi dansar Dapke på scen, det är en arabisk folkdans. Den passar faktiskt väldigt bra med musiken och det är kul att se andra vara med i vår dans, säger Faiz Sedki.

Matilda Johansson har spelat många olika roller under åren hon varit med. Både agerandet och vännerna lockar henne tillbaka.

Artikelbild

| Premiär. På fredag spelas den första föreställningen av årets krönikespel.

– Jag tycker att det alltid känns som ett helt nytt spel. Det är nya som uppträder och regissörens tolkning gör det spännande, säger hon.

Förra året när spelen hade uppehåll anordnades ett teaterkollo istället. Yahya Rahimi var med på lägret och ska nu spela i årets uppsättning. Han är även en del av krönikespelens styrelse.

– Jag tycker att det är väldigt kul att spela teater. Och så finns det inte så mycket annat att göra i Ödeshög, säger han.

Alvastra klosterruin blir en vacker bakgrund till spelen. Och när mörkret faller säger Helena Collert att det blir en väldigt mystisk stämning.

– Pjäsen handlar om kampen mellan ont och gott. Kärleken och livet. Ja den handlar väl om typ allt.