Östgötska företagets ägare polisanmäls för miljöbrott

Kemikalieinspektionen anmäler bolaget Runsven AB som äger butikskedjan ÖoB för miljöbrott. Anmälan görs efter ett tips om att företaget sålt kemiska produkter utan barnsäker förslutning.

Runsven AB polisanmäls av Kemikalieinspektionen.

Runsven AB polisanmäls av Kemikalieinspektionen.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2023-12-28 09:30

Runsven AB har släppt ut kemiska produkter på den svenska marknaden som inte haft en barnskyddande förslutning, enligt Kemikalieinspektionen som lämnat en åtalsanmälan till polisen.

– Vi fick in ett tips om den här produkten av en kommuninspektör, berättar Björn Jonsson, inspektör vid Kemikalieinspektionen. 

Upptäckten gjordes i samband med en inspektion i en av bolagets butiker i Örebro. 

Den aktuella produkten är rengöringsmedlet "Sterling Universal dollar til alle metaller". Produkten är märkt med varningstext om att den kan orsaka organskador genom lång eller upprepad exponering, men saknar trots detta en barnskyddande förslutning. Barnskyddande förslutning ska finnas för att minska risken att barn skadas av kemiska produkter.

– Vi är skyldiga att göra en åtalsanmälan till polis när vi upptäcker den här typen av brister. Det gör vi enligt lagstiftningen miljöbalken och rutinerna, säger Björn Jonsson.

Runsven stoppade produkten för försäljning den 28 juni 2023.

Vi har sökt Runsvens VD Eva Lundqvist för en kommentar men får besked från företagets växel att inga telefonsamtal får kopplas till henne. Hon svarar därför med en kommentar på frågorna via mejl:

"Ja, vi fick en anmälan på en av våra produkter i somras. Vi tog direkt till åtgärder när detta upptäcktes och stoppade all försäljning samt kontaktade leverantören i Danmark. Produkten är barnsäkert försluten endast innan den används första gången och inte när den återanvänds, vilket är emot lagstiftningen och gör produkten osäker. Vi har den inte längre i sortimentet."

Upptäckten av produkten gjordes inom ramen för ett samverkansprojekt som Kemikalieinspektionen gör med Sveriges kommuner vars inspektörer ansvarar för att göra inspektioner i olika butiker. Från Östergötland deltar kommunerna Linköping, Norrköping, Motala, Söderköping och Valdemarsvik.

Enligt Björn Jonsson är Runsven hittills det enda företaget i Östergötland som anmälts för misstänkt brott.

Kemikalieinspektionen har ingen information om under lång tid produkterna har sålts av företaget utan barnskyddande förslutning.

Runsvengruppen har huvudkontor i Skänninge och totalt cirka 1 800 anställda och omsätter drygt 4,1 miljarder kronor per år. Företaget har idag nära 100 varuhus runt om i landet.

Runsven AB anmäls för att ha sålt en kemisk produkt  i en av sina butiker utan barnskyddande förslutning.
Runsven AB anmäls för att ha sålt en kemisk produkt i en av sina butiker utan barnskyddande förslutning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!