Syskonparet säljer ett gym för att utveckla ett annat

Gymmet Hälsobruket i Skärblacka flyttar till nya lokaler. "Som vanligt har man tusen idéer, det här kommer bli skitbra", säger Therese Eklund, en av ägarna.

Syskonparet Mikael Gustafsson och Therese Eklund tror att nya fräscha lokaler är rätt väg att gå för att deras företag och gym ska utvecklas.

Syskonparet Mikael Gustafsson och Therese Eklund tror att nya fräscha lokaler är rätt väg att gå för att deras företag och gym ska utvecklas.

Foto: Niclas Sandberg

Skärblacka2023-12-03 21:00

Gymmet Hälsobruket startades i Skärblacka 2010 av syskonparet Therese Eklund och Mikael Gustafsson. Det ligger vid Centrumtorget och har successivt växt.

– I den här lokalen har vi tagit bort väggar och slagit ihop lokaler för att få det att funka. Den nya blir jättestor och luftig med bra takhöjd och vi har möjlighet att från början bestämma hur det ska se ut, säger Therese Eklund.

undefined
Syskonparet Mikael Gustafsson och Therese Eklund tror att nya fräscha lokaler är rätt väg att gå för att deras företag och gym ska utvecklas.

Det nya gymmet kommer ligga i Coops gamla lokaler, snett över torget från det nuvarande. Totalt blir antalet kvadratmeter ungefär detsamma som tidigare, men Therese Eklund menar att det kommer upplevas större eftersom de slipper en massa korridorer och sammanslagna lokaler. De kommer också kunna hålla öppet dygnet runt eftersom det inte finns några grannar som störs i fastigheten.

undefined
Den nya lokalen kommer vara i delar av gamla Coop på Centrumtorget i Skärblacka. Bara ett stenkast från den gamla.

– Vi har beställt lite nya träningsmaskiner och ett armbrytare-bord så vi kan köra tävlingar. Det blir kul. Vi tänker också att vi ska ha en del nya pass som pilates och strongman, som är en träningsform då man välter däck, bär tunga saker och slår med slägga.

Syskonparet, som bor i Skärblacka, äger och driver även Hälsobruket i Valdemarsvik som ligger ute till försäljning.

– Vi känner att det är för långt att åka emellan. Det tar en timme enkel väg att ta sig dit. Vi delade upp oss ett tag så att Micke var ansvarig i "Blacka" och jag i Valdemarsvik. Men vi kände att det var svårt, för vi är bra på olika saker. Nu ska vi expandera här och byta till bättre lokaler. Då vill vi sälja Valdemarsvik för att kunna lägga allt fokus här.

Går det med vinst eller med förlust i Valdemarsvik?

– Innan pandemin gick det med vinst, sen gick det ner och nu börjar det komma upp till en normal nivå igen. Så vi känner att det är på uppgång, säger Mikael Gustafsson.

Han berättar att det har varit tufft läge för gymmen när all träning försvann under pandemin, men att det nu är en positiv trend och att de gör vinst igen. 

Att de startade gymmet från allra första början var för att de som syskon ville göra något tillsammans. 

– Tanken var att vi skulle skapa en kedja med flera gym. Det var vår plan egentligen, fast det var innan vi fattade hur mycket jobb som krävdes.

undefined
Syskonen funderar över smarta lösningar med träningsredskapen i gymmet.

Therese Eklund är idésprutan i samarbetet och Mikael Gustafsson den som är försiktig och tänker mer på ekonomin.

– Vi kan komma ihop oss om saker, men det gör man oavsett om man är syskon eller bara arbetskamrater. Vi har inte några problem att säga vad vi tycker till varandra och kompletterar varandra bra, säger hon.

Ingen av syskonen jobbar heltid med gymmen, men de hoppas att varsin halvtidstjänst ska vara möjlig i framtiden om den nya satsningen slår väl ut. Mikael Gustafsson driver också en begravningsbyrå i Skärblacka och Therese Eklund har flera jobb förutom gymmet. Hon jobbar som tekniker på bårhuset vid Vrinnevisjukhuset, har en frisörsalong i Skärblacka och tar ibland uppdrag som begravningsofficiant, vilket innebär att hon leder borgerliga begravningar.

undefined
Mikael Gustafsson och Therese Eklund startade gymmet 2010 och flyttar i början på nästa år till en ny lokal.

– Det bästa med att jobba på gymmet är kontakten med människor. Man både får och ger energi. Särskilt när man leder pass med seniorer, då blir man glad. Gemenskapen är en viktig del på vårt gym.

Flytten till nya lokalerna blir senast 1 februari.

– Då ska vi involvera medlemmarna att hjälpa till med flytten. Man kan förbereda mycket innan, men själva träningsredskapen blir under en helg. Vi gjorde det när vi utökade här senast. Vi kommer bjuda på mat och dricka, säger Therese Eklund.

undefined
Mycket tunga grejer ska flyttas. Ägarna hoppas på hjälp från medlemmarna.
Karta: Hälsobruket AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!