Det var på annandagen som en kvinna besökte en äldre anhörig. Den anhöriga har hemtjänst och får sin lunch levererad i kylda lådor från Sodexo.

Kvinnorna kom att prata om helgens lunchlådor. De trodde båda att påsken skulle innebära något extra gott, lite guldkant på tillvaron.

Den äldre kvinnan som är matfrisk hade beställt en påsktallrik. Den visade sig bestå av tre bitar sill, en skiva skinka och legymsallad.

Kvinnan som besökte sin släkting blev ledsen och la ut text och bild på matlådan på Facebook.

Yvonne Gustavsson, undersköterska på kommunens demensboende Rosengården reagerade skarpt på lunchlådan och delade Faceboook-inlägget. Kommentarerna blev många och upprörda.

– Det blev en proteststorm. Jag blir upprörd och tycker det är bedrövligt att få se sånt här, säger hon och jämför påsktallriken med den påskbuffé som serverades på Rosengården.

– Där lagar personalen all mat från grunden. På buffén fanns allt; Janssons, skinka, sill, köttbullar, ja allt som hör påsken till. Det är orättvist att de som bor hemma och har hemtjänst inte kan få något bättre.

Kvinnan som besökte sin anhöriga vill själv inte sticka ut, men har skickat en skrivelse till vård- och omsorgsutskottets ordförande Thomas Lidberg (S) där hon beskriver att hon blev både ledsen och bedrövad.

Thomas Lidberg delar kvinnans besvikelse.

– Jag utgår från att Sodexo gör något extra när det är högtider, säger han.

Kommunalrådet Elisabet Edlund (S), som också fått ta emot reaktioner på påsktallriken säger:

– Jag blir både ledsen och arg. I avtalen med Sodexo står det att man ska göra något extra vid högtider.

På Sodexo tar Susanne Fridlund, distriktschef inom Health care, med ansvar bland annat för måltidsleveranser emot kritiken. Hon redogör för det system som gäller för leveranser av kylda lunchlådor.

De äldre kan varje vecka välja bland 21 rätter. Inför påsken fanns flera matlådor med anknytning till påsken, som lammgryta, Janssons frestelse och lax i citronsås, liksom en kall påsktallrik.

– I vårt avtal med kommunen anges att vi följer näringsrekommendationer, med ett snitt om 500 kalorier per måltid. Påsktallriken innehåller 470 kalorier om den är komplett, säger Susanne Fridlund.

Av bilden kan hon inte bedöma om det är rätt mängd mat i lådan. Den ska bestå av två bitar sill av två sorter och tre skivor skinka, samt legymsallad. Potatis till rätten skulle ha levererats i en enskild låda.

– I våra menyer står vad rätterna innehåller. Vi övervägde att ha ett ägg i påskrätten, men valde bort det. Det är en utmaning för oss att klara begränsningar i hållbarhet.

Susanne Fridlund uttrycker besvikelse över kritiken. Hon menar att Sodexo har en varierad meny och i stort lagar mat från grunden.

– Jag tycker att vi har vällagad och god mat. Våra brukare är nöjda.

Hon tillägger att själva plastlådan kan ge ett torftigt intryck.

– Tanken är man ska lägga upp maten på tallrik och komplettera med kanske bröd och ost.

I fallet med påsktallriken i Åtvidaberg vill hon gå vidare och eventuellt kompensera kvinnan som fick lådan levererad.

Kommunens avtal med Sodexo om hela kostverksamheten löper ut den siste juni. Den 1 juli tar kommunen över måltiderna inom förskola, skola och äldreomsorg.

Det är ännu oklart hur kommunen ska lösa leveranserna av lunch inom hemtjänsten.

– Vi tittar på olika lösningar just nu, säger kommunens kostchef Jenny Pettersson, men tillägger att det fortsatt är kylda lådor som gäller.