Bilträffarna har varit ett stående inslag i Folkparken sedan 2009. Den första tisdagen i maj, juni, juli och augusti har hundratals bilar och besökare från hela länet samlats. 50-talsåk, veteranbilar, motorcyklar, mopeder, med mera har fyllt parken. Rockabilly-band, kaffe och varmkorv har höjt stämningen.

– Vi har gjort allt ideellt och inte tagit något inträde. Det ska inte vara en klassfråga att gå in i parken, säger Elin Mood som hållit i arrangemanget tillsammans med sambon Daniel Bank de senaste åren.

Kommunen har sedan starten upplåtit parken utan kostnad.

Artikelbild

| Orkar inte. Elin Mood och sambon Daniel Bank har tappat motivationen.

– Det har varit en förutsättning för oss, men det har hela tiden varit ett problem för kommunen, säger Elin Mood.

Hon uttrycker frustration över dialogen med kommunen samt brist på respons och uppskattning. Det handlar om avtal, bidrag och en ovilja att se lösningar.

Inför nästa års bilträffar tog Elin Mood tidigt under hösten kontakt med kommunen, som svarade med en markering om hyra för parken: 1500 kronor per tillfälle för privatpersoner och 750 för föreningar.

Diskussionen är inte ny. Genom åren har kommunen bett arrangörerna att starta en förening och lockat med att hyra kunnat kvittas mot evenemangsbidrag.

Artikelbild

– Vi startade förening utan någon verksamhet. Det gjorde att vi fått ett par tusen kronor om året till musiken.

Under hösten framkom att föreningen inte fanns med i kommunens föreningsregister, vilket är en förutsättning för att kommunen ska kunna betala ut bidrag.

Artikelbild

– Vi har gjort fel, säger Anna-Grusell, verksamhetschef med bland ansvar för kultur och fritid.

Via mejl har kommunen upprepat hyreskravet och kravet om registrering för fortsatta bidrag.

– Vi vill fortsätta att arrangera bilträffarna som privatpersoner, säger Elin Mood bestämt och menar att bilträffarna redan tar mycket tid och skulle kräva än mer tid i föreningsregi.

Men om det är det som krävs för att ni ska få evenemangsbidrag varför registrerar ni inte en förening?

– Det skulle inte vara några problem att göra det om vi visste att vi skulle få bidrag som täcker hyra och musik. Där får vi inga garantier och summan beror på hur många andra som söker bidrag.

Elin Mood säger att hon förlorat motivationen och att hon inte känner något stöd från kommunen. Hela dialogen har under hösten förts via mejl.

– Vi drar massor med folk till parken, men kommunen verkar inte intresserad. Ingen har ringt upp och velat jobba för en lösning.

I samtal med Anna–Lena Grusell i slutet av november beklagade hon inför Corren den bristande dialogen:

– Vi ska försöka att lösa detta, men vi måste utgå från våra regler.

Elin Mood fick ingen återkoppling. I förra veckan meddelande hon kommunen att träffarna ställs in om ”vi inte får låna parken utan kostnad” och om ”kommunen inte är intresserade av ett samarbete”. Kommunen svarade med att hänvisa till hyressättningen.

Är det helkört för bilträffar nästa sommar?

– Ja, vi känner att vi inte orkar mer, säger Elin Mood.