Regionen har avsatt tre miljoner kronor till projektet efter ett beslut regionsutvecklingsnämnden.

– Vi har ett ansvar för den filmkulturella utvecklingen i regionen med Film i öst. Men innan vi fattade beslutet så hade vi ändå många diskussioner. Jag tycker att vi fattade ett bra beslut.

Anita Jernberger beskriver också att avtalet med produktionsbolaget är villkorat.

– Vi vill ju att man ska använda sig av lokala filmare. Ett av våra spetsområden i Östergötland är visualisering så här finns kompetens, det finns också diskussioner om att skapa en filmfondför sådana här projekt i Östergötland.

För att få pengarna från Region Östergötland måste Unlimited Stories uppfylla en lång kravlista som ska gynna länet, bland annat ska lokala skådespelare­ anställas liksom lokala före­tag anlitas när det gäller ljud, ljus och annan produktionsteknik – spenderingar som ska motsvara 1,5 gånger produktions­bidraget.

– Vi tror att det här en chans för Linköping. Det är inte ovanligt att turister kommer till ställen där en bok eller film utspelar sig. Men inte bara det. Vi ser det här som ett sätt att gå vidare i hur vi ska utveckla filmkulturen i Östergötland, med Trollhättan och Film i väst som exempel, säger Anita Jernberger (L).

Moderaterna reserverade sig mot beslutet i regionutvecklingsnämnden.

– Vi hade inga synpunkter på om vi hade rätt att fatta beslutet, apropå förvaltningsrätten. Vi anser att om vi ska skapa ett filmcentrum i Östergötland så behöver vi utreda det först. Då kan vi själva styra utvecklingen i stället för att kasta oss in i något projekt, säger Marie Morell (M), oppositionsråd.