Det var den 15 november i år som polisen slog till mot flera adresser i trakten av Boxholm. Sammanlagt greps fyra personer. Efter förhör försattes tre av de fyra personerna på fri fot. Den fjäre personen, 25 år gammal, anhölls dock och häktades som misstänkt för grovt vapenbrott.

Vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh har nu åtalat 25-åringen och av förundersökningen framgår att polisen under en tid har haft misstankar om att det pågått en omfattande vapenhandel i Boxholmstrakten. Ett stort antal automatvapen, pistoler, handgranater och ammunition ska ha sålts.

Vid en husrannsakan i 25-åringens bostad gjordes en rad fynd. I mannens säng låg en rysktillverkad kulsprutepistol. Vapnets magasin, som laddats med patroner, var fastsatt på vapnet. I bostaden hittade polisen även en ljuddämpare som passade till kulsprutepistolen.

Artikelbild

| Fynd. När polisen slog till mot 25-åringens bostad den 15 november hittade man en k-pist i sängen.

25-åringen har i förhör sagt att han köpte k-pisten av en man från Mjölby som han inte kände till namnet på. Han säger att han betalade 19 000 kronor för vapnet. Av förundersökningen framgår att polisen misstänker att 25-åringen i själva verket köpte vapnet av en vapenhandlare med bas i Ukraina. Polisen har kunnat konstatera att 25-åringen fört över just 19 000 kronor till ett utländskt konto.

25-åringen har förklarat att han har ett stort vapenintresse och han har medgivit att han har skjutit med vapnet i ett skogsområde.

När polisen gick igenom 25-åringens mobiltelefon hittade man bilder som visade att han även hanterat en pistol av märket CZ758. Bilderna var tagna i 25-åringens hem. 25-åringen har i förhör sagt att han lånade pistolen för att eventuellt köpa den. Någon affär blev dock aldrig av.

25-åringen, som sitter häktad i väntan på rättegång, har nu åtalats för grovt vapenbrott och vapenbrott. Han har erkänt brott, men anser inte att vapenbrottet ska rubriceras som grovt. Dessutom åtalas en 26-årig man för brott mot vapenlagen. 26-åringen, som nekar till brott, anklagas för att ha sålt 424 patroner till 25-åringen.