– Det ska vara ordning och reda, säger Lennart Haraldsson bestämt och slår lika bestämt ifrån sig frågan om han utnyttjat sin politiska ställning för att få lugn och ro hemma.

– Nä, det har jag inte gjort. Det har ingen betydelse att jag bor i Kulturhuset. Men jag har talat om för tjänstemän att det inte går att hyra ut salen hur som helst, utan vaktmästare och utan att kolla hur det ser ut dagen efter.

Lennart Haraldsson ger exempel på uthyrningar där det gått överstyr. Han vill inte peka ut någon, men säger:

Artikelbild

| Sagt ifrån. Lennart Haraldsson vill ha ordning och reda.

– Ibland har det sett, ursäkta uttrycket, för jävligt ut. Det har ballat ur.

Han talar om fester som pågått fram till morgontimmarna, om kvarlämnade sopsäckar i det gemensamma trapphuset, om sopor – exempelvis glas som ska till återvinning – som ställts i soprummet och festdeltagare som uppehållit sig i trapphuset och i direkt anslutning till lägenheterna. Han nämner fönster och dörrar som inte stängts.

– Ingen tjänar på att det blir så här, säger han.

Det var 2014 som Åtvidabergs kommun tecknade ett tioårigt avtal om att hyra stora salen, köket och en serveringsdel i Kulturhuset för 300 000 kronor om året. Det var en del i en lösning, där Mannes Bygg köpte Kulturhuset för att bygga om delar av fastigheten till lägenheter.

Artikelbild

| Måste ändras. Elisabet Edlund (S) välkomnar nya regler.

Inför försäljningen höjdes röster från kultur- och föreningslivet om att bevara stora salen för allmänheten. Med lösningen har föreningar, privatpersoner och organisationer kunnat fortsätta hyra lokalerna.

Kommunalråd vid tidpunkten för uppgörelsen 2014 var Lennart Haraldsson. Han medverkade i diskussionerna som ledde fram till affärsuppgörelsen. Året därpå, när huset var renoverat och ombyggt flyttade han in i en av de nya lägenheterna i huset.

Artikelbild

| Uppdraget. Verksamhetshef Anna-Lena Grusell ska ha fram nya riktlinjer.

Kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle uppger att han fått till sig uppgifter från en politiker om klagomål på flera högljudda fester, och på fester som pågått efter klockan 01.00, då lokalerna ska lämnas. Han vill inte uppge från vem uppgifterna kommer, men säger:

– Vi har fått till oss att vi måste begränsa möjligheterna till att ha fest i Kulturhuset. Vanliga tillställningar är okej, men inte fester som varar sent och med alkohol, säger han.

Det beskedet har även lämnats till potentiella hyresgäster under hösten. Anna Johansson på kommunens fastighetsförvaltning, som ansvarar för bokningar har gett besked om att stora salen inte hyrs ut för fester.

Rikard Spalle har gett verksamhetschef Anna-Lena Grusell i uppdrag att göra en allmän översyn över de lokaler kommunen hyr ut.

Anna-Lena Grusell uppger att hon nu ser över riktlinjerna för uthyrning utifrån de direktiv hon fått. Däribland finns förbud mot alkohol och uthyrning under sena kvällar.

– Men främst behöver vi se över våra egna rutiner, som hur vi kollar och följer upp städning. Vi måste få till en struktur så att uthyrningen fungerar.

Hon uppger att det "är stor risk att det blir ett alkoholförbud".

Lennart Haraldsson säger att han bara vill ha ordning och reda.

– Spriten lägger jag mig inte i och jag har inte sagt någon om förbud.

Kommunalrådet Elisabet Edlund (S) bekräftar däremot att ett generellt alkoholförbud i kommunens lokaler är troligt.

– Vi kan inte ha det som vi har det idag med lokaler för fester. Vi har också ett ansvar mot de näringsidkare i kommunen som har festlokaler och att inte konkurrera med dem.

Elisabet Edlund har en nära anhörig som bor i Kulturhuset, men hävdar bestämt att det inte påverkat hennes inställning till skärpta regler för uthyrning i Kulturhuset.

– Jag är alltid mycket noga med att inte blanda ihop mina roller, säger hon.

För kommunalrådet Mira Wedenberg (M) är frågan om nya riktlinjer helt ny.

– Jag har inte alls varit involverad i någon diskussion om detta och känner inte till några klagomål.

Nya riktlinjer för uthyrning kommer att behandlas politiskt, troligen under första halvåret 2018.