Kommunalrådet: "Har inte kompetens för att ta beslut"

I Åtvidaberg konstaterar kommunalrådet Thomas Lidberg (S) att en vindkraftsetablering i Uknadalen väcker många frågor. "Jag har varken kunskap eller kompetens att ta ställning i detta läget.

Thomas Lidberg (S), kommunalråd i Åtvidaberg tänker inte ta något förhastat beslut om eventuell vindkraft. "Vi måste ha ett fullständigt korrekt beslutsunderlag", säger han.

Thomas Lidberg (S), kommunalråd i Åtvidaberg tänker inte ta något förhastat beslut om eventuell vindkraft. "Vi måste ha ett fullständigt korrekt beslutsunderlag", säger han.

Foto: Victor Bomgren

Uknadalen2023-12-07 17:00

– Jag har egentligen inget att säga, säger Thomas Lidberg. 

Men han fortsätter självmant att prata och berättar att företrädare för Fred. Olsen Renewables kommer till Åtvidaberg denna vecka. 

– De vill informera. Vi ska lyssna av dem, fortsätter Thomas Lidberg och markerar: 

– Vi har inte tagit ställning.

Miljöföreningen Rädda Uknadalen har efterfrågat politiskt engagemang. Thomas Lidberg kontrar med att han besökte Falerum under samrådet. Mejl från oroliga kommuninvånare säger han sig ha besvarat med att kommunen inte tagit ställning:

– Jag kan inte svara eller kommentera något. Vi har inte fått ansökan till oss än. I nuläget är det inte en kommunal fråga, utan ett företag som vill etablera sig i Falerum. Så länge frågan inte ligger på kommunens bord, kan jag inte tycka något om något jag inte förstår. 

Han förstår miljöföreningens frågeställningar och oro.

– De frågor de har, de har jag också. Det finns hur mycket som helst att sätta sig in i. 

Ansökan om etablering av vindkraft ställs till länsstyrelsen i Östergötland. Kommunen i sin tur får yttra sig, men kan också lägga ett kommunalt veto mot etablering.

Har du som politiker kompetens att ta ställning till en kommande ansökan? 

– Nej, inte nu. Jag har varken kunskap eller kompetens att ta ställning i detta läget. Vi måste ta in mer kompetent stöd utifrån. Jag tror att vi behöver konsultstöd, så att vi inte gör något dumdristigt. 

Uknadalen.
Uknadalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!