Sektledare utreds för våldtäkt i Frankrike

En 71-årig man, som varit ledande i en sekt i Frankrike och som haft kopplingar till Sverige, ställs inför en förberedande rättsförhandling på fredagen. Mannen misstänks för bland annat människosmuggling, kidnappning och våldtäkt.

En misstänkt våldtäktsman med kopplingar till Sverige ställs inför en fransk domare på fredagen. Arkivbild.

En misstänkt våldtäktsman med kopplingar till Sverige ställs inför en fransk domare på fredagen. Arkivbild.

Foto: Christophe Ena/AP/TT

Frankrike2023-12-01 14:33

Ytterligare 14 personer som gripits i samband med en stor polisrazzia på flera platser i Frankrike, ska också utfrågas av domstolen i en inledande rättsprocess.

Den 71-årige mannen är rumänsk medborgare, men uppges ha sökt och fått asyl i Sverige i början av 2000-talet och ha varit verksam i Malmö och Karlskrona, rapporterar Expressen. Han har varit efterlyst av bland annat Interpol, och dömts till fängelse i Rumänien för våldtäkt på minderårig.

Mannen har använt sig av flera namn och påstår sig vara tantraguru. Han uppges ha haft en ledande position i sekten som finns i ett tiotal länder.

Den misstänkte sektledaren greps tidigare i veckan av fransk polis, tillsammans med ytterligare ett 40-tal personer.

De gripna i sekten anklagas för övergrepp, under täckmanteln att utöva yoga. Sekten driver flera yogaskolor och andra verksamheter.

Tillslagen på tisdagen genomfördes samtidigt i Paris, Seine-et-Marne, Val-de-Marne och Alpes-Maritimes. Sammanlagt 175 poliser deltog. Sektledaren själv greps enligt uppgifterna i Val-de Marne.

Enligt AFP hölls ett 20-tal kvinnor inlåsta av sekten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!