För en vecka sedan, mitt på dagen, gick hundägaren Anja Berndtsson en skogspromenad intill hemmet utanför Tjällmo by. På hemvägen sprang hunden Zingo, en tio år gammal dalmatiner, in i en skogsdunge. Efter några hjärtskärande skrin kom Zingo ut ur dungen, svårt sargad och kraftigt blödande, vilket också SVT Öst och SR P4 Östergötland berättat om.

Hos veterinär visade det sig att Zingos ryggrad gått av, och att han fått tre stora sår i sidan. Försök gjordes att rädda hans liv, men skadeläget innebar att man senare samma kväll tvingades ta beslut om att avliva.

– Vi ställer oss väldigt frågande till vad han stötte på där inne i skogen, säger hundägaren Anja Berndtsson.

Artikelbild

| Blev 10 år. Hunden Zingos liv fick ett dramatiskt avslut för en vecka sedan.

Hon betecknar förra onsdagen som ytterst kaotisk och dramatisk. Många tårar har fallit under den gångna veckan. Anja Berndtsson bär också på en stor oro, och går inte samma promenadväg sedan attacken.

– Först när det hände var jag ju jätterädd. Vi bor ungefär två kilometer utanför Tjällmo, där det mest finns grusvägar att gå på. Med den andra lilla hunden har åkt upp till Tjällmo By där det är lite mer upplyst. Det känns tryggare, säger Anja Berndtsson.

Anja Berndtsson vill inte skrämma någon, men tycker det är bra om andra djurägare får veta vad hon råkade ut för.

– Det har pratats mycket om vildsvin i trakten, men den typen av skador som brukar bli av dem handlar mer om att djuret är uppsprätt. Just nu lutar det mer åt varg, som har observerats några mil från oss. Det kan också ha varit en älgtjur som fått honom på hornen, och gjort att svanskotan gått av. Men då stämmer det inte med tre hugghål i sidan, som Zingo hade.

Artikelbild

Lars Larsson tolkar spår från rovdjur för länsstyrelsens räkning. Han uppger att det har konstaterats varg i Östergötland vid sex tillfällen i vinter.

– Men just den här händelsen är svår att kommentera. Då skulle vi ha behövt göra en obduktion av hunden, och någon sådan har inte begärts i det här fallet, säger Lars Larsson.