Oroad personal - vårdtagare har vägrat duscha på ett år

En vårdtagare i Vadstena kommun har vägrat att duscha i över ett år. Nu har en rapport enligt lex Sarah upprättats. Oro finns för vårdtagarens hälsa.

Socialförvaltningen måste utreda och avhjälpa missförhållande som anmälts via lex Sarah.

Socialförvaltningen måste utreda och avhjälpa missförhållande som anmälts via lex Sarah.

Foto: Emmilie Engström/arkiv

Vadstena2020-10-15 20:00

I rapporten påpekas att smuts och bakterier kan leda till allvarliga hälsoproblem samtidigt som det inte är tillåtet att tvångsduscha en vårdtagare. Anmälaren påtalar att det är en ohälsosam miljö med mycket flugor trots städning och att personens fysiska hälsa är hotad i och med att hen vägrat duscha i över ett år. 

Från socialförvaltningens sida kan man inte tvinga någon att duscha utan i första hand får man försöka ha motiverande samtal.

Under det år som gått har kommunens omsorgspersonal provat olika motivationsmetoder och erbjudit olika former av stöd.

– Och personens hälsotillstånd har försämrats under det här året, säger socialchef Caroline Strand.

Successivt har försämringen lett till att hen alltsämre klarat att själv upprätthålla hygienen genom tvättning. Personal har även erbjudit andra sätt att hjälpa till med hygienen.

– Man har erbjudit att personen skulle kunna bada om man skulle tycka att det är en skönare upplevelse att bada istället för att duscha, men personen vill helt enkelt inte utan har bestämt sig och tackat nej, säger hon.

Personal under lång tid försök hitta lösningar, men ser nu ett behov av att få hjälp utifrån.

– Man ser att processen i sjukdomsbilden ökat och att man nu ser att det börjar bli hälsorisker med att inte kunna ta hand om sin egen hygien eller hälsa, säger hon.

Därför har nu en lex Sarah-rapport lämnats till socialförvaltningen i Vadstena kommun. Lex Sarah innebär att personalen i vissa verksamheter är skyldiga att rapportera missförhållanden. Nu ska man från kommunen vidta ytterligare åtgärder.

– Det man kan göra är att koppla in läkare som får göra en bedömning. Om man inte duschar alls kan det bli hälsorisker och då kan man få hjälp av en läkare. Men en läkare kan självklart heller inte tvinga någon, säger Caroline Strand.

Läkaren kan ha motiverande samtal och informera om hälsorisker när man inte sköter sin hygien.

Att ta hjälp av en läkare kan hjälpa. Den enskilda personen kan ha lättare att ta till sig läkarens argument.

Caroline Strand påpekar att det finns äldre som kanske hellre tvättar hela kroppen än duschar, men i det här fallet har personalen sett att det finns ett behov och sett att det kan få allvarliga följder.

– Personalen har gjort helt rätt som flaggat för det så att vi får titta på det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!