Så var säsongen på Vadstena camping

Vadstena camping gjorde en bra säsong under 2022 enligt Marita Fagrell, vd. Redan nu trillar bokningarna in för nästa år, och arbetet på den sovande campingen har påbörjats.

Säsogen 2022 på Vadstena camping ska varit bättre än förra året, enligt vd Marita Fagrell.

Säsogen 2022 på Vadstena camping ska varit bättre än förra året, enligt vd Marita Fagrell.

Foto: Peter Calén

Vadstena2022-12-02 16:11

Marita Fagrell berättar att pandemin har varit ganska gynnsam för campingverksamheten strax norr om Vadstena. Att folk inte har kunnat resa utomlands har gjort att fler valt att semestra hemma i Sverige. Det är en trend som Marita tycker sig se har fortsatt under sommaren som varit.

– I år har säsongen varit bättre än förra året. Vi räknar med att det ska ha varit ungefär 22 000 övernattningar, så ungefär 77 000 besökare, säger Marita Fagrell.

Varför tror du att folk fortsätter semestra hemma?

– Dels så är det oroligt i och med kriget, och sedan har folk inte pengar. Man har inte råd att åka utomlands helt enkelt.

– Sedan har man ju kanske köpt på sig husvagnar och husbilar, så då vill man väl utnyttja dem, skrattar Marita.

Förutom att de utländska turisterna har hittat tillbaka till Vadstena camping under sommaren vittnar campingägaren om en allt växande efterförfrågan på säsongsplatser.

– Det är otroligt många som frågar efter det. Det är väl också ett led i att man inte har råd att åka runt med husvagnarna, utan vill ha en fast punkt där man kan utgå ifrån. Det blir nästan som en sommarstuga, säger Marita.

Även om den gånga säsongen har gått bra så finns det en del orosmoln.

– Det är väldigt svårt att hitta personal till restaurangen. Det är ett tydligt problem hos många, inte bara hos oss. I och med pandemin lade många restauranger ned och personalen gick vidare med andra arbetssysslor. Så det finns inte kockar eller erfaren serveringspersonal att hitta. Hitintills har vi haft tur och haft personal den här säsongen, men den som kommer nu kommer bli tuff.

Bokningen inför nästa års säsong är redan igång.

– Först av allt går stugorna under Vätternrundan, till lunch den dag som jag öppnar bokningen brukar stugorna för den veckan vara fulla. Sedan är det midsommar och veckorna 29 och 30 som det är som mest, säger Marita.

Vad händer när en camping har lagt sig under ett snötäcke för att sova?

– Det är allt ifrån bokslut, revision och statistik till underhåll av anläggningen. Vi måste få till den där Bullerbyn som vi hållit på med i några år. Vi kasserade några mindre stugor när vi byggde nya. Så tanken är att vi ska samla grejer för barn där och ha lite olika teman i husen, det ska bli som en samlingsplats för barnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!