Vadstenabo samordnar länets coronavaccinering

Äldre på hundratals boenden i hela länet erbjuds nu covidvaccin. Ansvarig för att samordna de 13 kommunernas arbete är Vadstenabon Desirée Svanberg.

På frågan om hon själv ska vaccinera sig säger kommunernas samordnare Desirée Svanberg : "Absolut!".

På frågan om hon själv ska vaccinera sig säger kommunernas samordnare Desirée Svanberg : "Absolut!".

Foto: Rita Furbring

Vadstena2020-12-29 18:00

I helgen blev Gun-Britt Johnsson i Mjölby den första i landet att vaccineras mot covid-19. Totalt hade då länet fått 200 doser så att äldre på tre boenden fick sprutan. Nu väntas 2 000 doser i veckan komma till Östergötland och ett stort arbete väntar för kommunerna.

Som spindel i nätet för arbetet finns Vadstenabon Desirée Svanberg. Arbetsbördan har varit tung för länets socialchefer under pandemin och hennes uppgift är att avlasta genom att förmedla information mellan regionen och de 13 kommunerna. Rent praktiskt innebär det många möten i digital form.

– Det handlar om att säkerställa att alla får samma information och att informationen inte fastnar någonstans, säger hon.

Hade det inte varit lättare för kommunerna och regionen att ha direktkontakt?

– Jag har inte haft uppdraget så länge, bara i två veckor, men jag tror att man har saknat en sådan här mellankontakt. Det var socialchefer som tidigare var utsedda att ha uppdraget, men de har varit väldigt upptagna med andra uppgifter. Det har nog inte funnits problem med kommunikationen innan, men man har nog haft svårt att hinna med, säger Desirée Svanberg.

I somras lämnade hon nätverket av socialchefer i länet i samband med att hon klev av den rollen för Vadstena kommun. Just nu hade hon inga andra arbetsuppgifter utan tackade ja när frågan kom från de tidigare kollegorna.

– Det känns jätteroligt att kunna bidra, säger hon.

De första 200 doserna fick kommunerna beslut om hur de skulle fördelas. Kommande doser fördelar regionen ut via vårdcentralerna. 

– Man fördelar det över länet. Det blir inte en kommun som får först utan det fördelas ut, säger Desirée Svanberg.

Det är 13 olika kommuner. Ser man det här som ett länsgemensamt uppdrag eller ser man till sina egna medborgare?

– Jag upplever att det överlag är en samverkan och att man hjälps åt, säger hon.

Desirée Svanbergs upplevelse är att det finns en god beredskap hos kommunerna.

– Det handlar mer om när vaccinet kommer. Det är leveranserna som är den stora delen. Man har ju också vana att vaccinera på boendena. Det görs ju med säsongsinfluensan varje år. Det finns en trygghet i kommunerna och samarbetet med primärvården är bra, säger hon.

De stora förberedelserna för kommunerna handlar annars om logistiken att se till att det finns tillgänglig personal på boendena när det väl är dags. Men regionen har erbjudit sjuksköterskeresurser om det behövs. Kommunerna ska också hantera samtycken från de äldre. Totalt erbjuds 5 300 äldre på särskilt boende i länet vaccinet.

– De flesta äldre samtycker. De har sett fram emot att få vaccinet. Det är ytterst, ytterst få som tackar nej för de ser en möjlighet att få träffa nära och kära igen.

Har det funnits oro för biverkningar?
– Det finns läkare med när man ger vaccinet. De doser som getts hittills har det inte varit några större biverkningar av, säger Desirée Svanberg.

De första doserna nu går till äldre på särskilt boende. Därefter följer äldre med hemtjänst och personal inom verksamheterna innan man går ut bredare.

Vet ni hur intresset är bland personalen?

– Vad jag har hört så finns det ett stort intresse att vaccinera sig. Vi har listor med personal som står i kö för att få vaccination. Det kan ju bli så att vi av någon anledning inte kan använda alla doser på ett boende. Då vaccineras personal istället så att inga doser förfars.

Totalt behövs två doser per person där den andra ska ges efter tre veckor. Det innebär att när kommunerna just kommit igång med mer omfattande vaccinering är det dags att börja ge dos två till de som redan fått. Men Desirée Svanberg ser inga problem att hantera dubbla doser.

– Det finns en plan för det också. Nu är vi mitt i planen för dos ett, men när det blir dags så finns en plan för den andra dosen också.

Kommer vaccineringen med dos två att påverka arbetet med att ge den första dosen?

– Nej, det ska det inte. Och skulle det gå fyra veckor mellan doserna så går det också, säger Desirée Svanberg.

Planen är att alla äldre på boendena som önskar få vaccinet ska få det under januari. Därefter går man över till de med hemtjänst. Där har planeringen nu inletts för att se hur det ska genomföras på bästa sätt.

– Det kommer att gå snabbt här nu så vi måste ligga i fas.

Hur går det till, tänker man sig att vaccineringen sker hemma?

– Det är en sådan fråga som vi ska titta på. Det kan se lite olika ut, säger Desirée Svanberg.

Vadstenabon Desirée Svanberg har utsetts att samordna kommunernas vaccinationsarbete.
Vadstenabon Desirée Svanberg har utsetts att samordna kommunernas vaccinationsarbete.
Covid-vaccineringen

Äldre på särskilt boende prioriteras först. Därefter personer med hemtjänst eller hemsjukvård.

I nästa steg vaccineras personal inom äldreomsorg och personer som bor tillsammans med någon som har hemtjänst.

Därefter kommer personer över 70 år att erbjudas följt av övrig personal inom hälso- och sjukvård och personer i riskgrupper.

Slutligen sker vaccinering av övriga befolkningen.

På boenden utförs vaccineringen av sjuksköterska och läkare finns tillhands.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!