Han Àr en av de första i Sverige att odla grödan

David Appelgren har lyckats med vad experterna menade var omöjligt: att odla quinoa i Sverige.

Ute pÄ fÀltet finns fortfarande nÄgra quinoaplantor kvar sedan förra Ärets skörd.

Ute pÄ fÀltet finns fortfarande nÄgra quinoaplantor kvar sedan förra Ärets skörd.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2017-02-25 14:30

– Jag tycker att det Ă€r kul att odla udda och gammeldags grödor för att se vad man fĂ„r fram, sĂ€ger David Appelgren som driver Ombergs ekogĂ„rd.

Tillsammans med Charlotte Elander och Erik Jacobsson pÄ Kastad gÄrd utanför Vadstena har han startat en av Sveriges första quinoaodlingar.

De senaste Ären har quinoa blivit allt mer populÀr pÄ de svenska matborden, inte minst i sallader. Fröet, som hÀrstammar frÄn Peru, innehÄller en hög proteinhalt och föredras ofta av personer som Àter en kolhydratsnÄl kost eller som lider av glutenintolerans.

I takt med quinoans etablering i vÀstvÀrlden blev David Appelgren allt mer nyfiken pÄ om den sydamerikanska rÄvaran Àven skulle gÄ att odla i Sverige. Men de planerna blev snabbt avvisade.

– Enligt de experter som jag har pratat med gĂ„r det inte att odla quinoa i Sverige. I Peru vĂ€xer de pĂ„ 2 000 till 4 000 meters höjd och Ă€r inte anpassade efter vĂ„rt klimat.

Men David Appelgren gav sig inte. Efter en del research hittade han en forskare pÄ Köpenhamns universitet som tagit fram en sort som Àr anpassad för det nordiska klimatet. David kontaktade forskaren och fick dÀrefter köpa nÄgra frön, som han och lantbrukarna pÄ Kastad gÄrd sÄdde vÄren 2015.

– DĂ„ testodlade vi bara i smĂ„ mĂ€ngder, vilket gav resultat. SĂ„ förra Ă„ret utökade vi odlingsytan ytterligare. Vi har hĂ„llit det hĂ€r lite hemligt eftersom vi ville vara sĂ€kra pĂ„ att det faktiskt gĂ„r att odla quinoa i Sverige.

I Är rÀknar de med att fortsÀtta expandera, frÄn en halv hektar till tre.

– Dessutom Ă€r det fler bönder som vill testa, sĂ„ totalt kommer vi nog att ha en yta pĂ„ upp emot tio hektar, sĂ€ger David Appelgren som gĂ€rna vill inspirera andra jordbrukare.

– Vi mĂ„ste tĂ€nka mer konkurrenskraftigt och inte bara odla samma saker som alla andra gör. Som företagare mĂ„ste man vara innovativ.

Quinoan sÄs under april och börjar ganska snabbt att vÀxa. Först etablerar den sina rötter och efter nÄgra veckor börjar de spröda stjÀlkarna att synas i jorden. Det Àr viktigt att hela tiden hÄlla ogrÀset borta, vilket kan vara svÄrt nÀr man odlar efter ekologiska principer.

– Men vi har anvĂ€nt oss av en speciell högteknologisk maskin för ekologiska bönder. Den Ă€r utrustad med kameror och datorer som kĂ€nner av var ogrĂ€set Ă€r och hackar bort det och lĂ„ter grödan stĂ„ kvar, sĂ€ger David Appelgren.

– I Sverige har vi ett ogrĂ€s som heter svinmĂ„lla som Ă€r nĂ€ra beslĂ€ktat med quinoan. De kan lĂ€tt korsa sig med varandra om man inte separerar dem.

NÀr guinoan Àr redo att skördas i september/oktober, Àr den drygt en meter hög. De smÄ fröerna mÄste sedan skalas och sköljas innan tillagning.

MÄlet med odlingen pÄ Kastad gÄrd Àr att fÄ en fÀrdig produkt som sÄ smÄningom kan sÀljas i butik, men som i sin tur Àven ska gynna de peruanska bönderna.

– En av fördelarna med nĂ€rodlad quinoa Ă€r att man ger lokalbefolkningen i Anderna chansen att pĂ„ sikt börja Ă€ta mer av sin stapelföda igen. Det var en av de vanligaste inslagen pĂ„ tallriken i Sydamerika tills för nĂ„gra Ă„r sedan dĂ„ hĂ€lsointresserade i vĂ€stvĂ€rden och Asien började köpa quinoa. Det har lett till att priserna skjutit i höjden pĂ„ vĂ€rldsmarknaden och det andiska folket har inte lĂ€ngre rĂ„d att köpa sin inhemska mat, sĂ€ger David Appelgren.

Hur kÀnns det att ha lyckats med vad experterna menade var omöjligt?

– Underbart. Allt gĂ„r bara man ger sig tusan pĂ„ det.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om