Efter 40 år rensas nu ån: "Kan väl alltid rasa något"

På tisdagen hände det. Den stora grävmaskinen med Ulf ”Torparn” Karlsson vid spakarna började rensningen av Vammarsmålaån. "Det här är det roligaste jag vet”, säger Ulf Karlsson.

Ulf "Torparn" Karlsson är en erfaren grävmaskinist med vattengrävning som specialitet.

Ulf "Torparn" Karlsson är en erfaren grävmaskinist med vattengrävning som specialitet.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsvik2023-09-24 15:00
undefined
Med en 21 meter lång arm kan skopan få upp åns vegetation.

Rensningen av ån, som nu fick sin debut i Kvarndammen, tidigare även kallad Svandammen, ingår i det stora treåriga vattenvårdsprojektet LOVA som NT berättade om i en artikel 27 augusti. Arbetet görs i samarbete mellan Valdemarsviks kommun och Dennis Wiström, agronom och projektledare på Västerviks kommun.

Några risker med grävningen och instabila kanter?

– Vi har ju bland annat de geologiska undersökningar som gjorts och ser om det är risker någonstans, men lägger också en matta under grävmaskinen för extra säkerhet. Och vi har en mycket erfaren grävmaskinist, säger Dennis Wiström.

Grävmaskinisten själv, Ulf Karlsson från Skogstorps Grävmaskiner AB, ser inga problem. Han fortsätter familjeföretaget som fadern startade på 1950-talet och han reser över hela landet för grävningar.

– Visst, det kan väl alltid rasa något, men i det här företaget är vi bra på att gräva i vatten, säger Ulf Karlsson.

Det kan handla om kanaler, åar, sjöar, dammar, badplatser. Men monotont jobb, nej det tycker han inte. Tar gärna en liten paus om någon vill prata och veta mer om jobbet.

– Det är roligt, man måste kunna bjuda på sig själv också, säger han.

undefined
Ulf "Torparn" Karlsson är en erfaren grävmaskinist med vattengrävning som specialitet.

Särskilt roligt förstås när det är ett jobb som uppskattas, som just här där Vammarsmålaån genom Valdemarsvik inte har rensats sedan 1980-talet och varit ett önskemål i många år.

– Det har svängt lite i synen på grävmaskiner, de flesta jobb som görs uppskattas, men de som river hus kan få andra reaktionen ibland.

Ulf gräver upp vegetation med hjälp av skopan på en 21 meter lång arm, men är beredd på att fånga upp annat också.

– Jag brukar få upp mängder med bråte, cyklar, brädlappar, flaskor. Men det kanske inte har varit så mycket som har kastats i just den här ån.

undefined
De jobbar med årensningen. Från vänster: Ulf Karlsson, Mattias Gustafson, Moa Rydberg, Anders Jonsson, Dennis Wiström och Carl Hamilton.

Den vegetation som nu rensas bort hamnar på kommunens åkermark invid Gamla Riksvägen, med hjälp av tre traktorer som kör i skift med förarna Moa Rydberg, Mattias Gustafson och Anders Jonsson.

– Det är jätteroligt att köra traktor och göra det här jobbet, säger Moa Rydberg.

undefined
Moa Rydberg gillar att köra traktor. "Det är jätteroligt." Nu är hon med och forslar bort det som grävs upp från ån.

På plats på tisdagen fanns förstås också projektledaren i Valdemarsvik, Carl Hamilton, som gläds åt det helhetsgrepp av vattenvårdande åtgärder som projektet innebär och som även förhindrar en del översvämningar.

– Jag är glad att vi lyckades få pengar från länsstyrelsen och växla upp kommunens anslagna 700 000 till 3,5 miljoner, säger Carl Hamilton.

Karta: Järnvägsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!