Recept för 4 personer

4 lammlägg
2 morötter, hackade
1 stjälk blekselleri, hackad
10 vitlöksklyftor
1 gul lök, hackad
2 kvistar timjan
5 lagerblad
2 kvistar rosmarin
5 svartpepparkorn
1 burk krossade tomater, 450g
1 flaska vitt vin
Salt
Vittvinsvinägervinäger
Maizena

Gratäng
400g Jordärtskocka, skivad
600g fast potatis, skivad
2 Gula lökar, skivad
5 Vitlöksklyftor, riven
2 kvistar timjan, repad
5 dl Grädde
4 msk parmesan, riven
Salt

Artikelbild

Medelhavsgrönsaker
1 burk kronärtskockas bottnar, ca 400g, skurna snyggt
1 Zucchini, skuren snyggt
2 röda paprikor, skurna
2 rödlökar, skurna
Olivolja
Salt
Malen svartpeppar
100g Chevré, fryst

Vinägrett
2 msk Kapris
2 msk Oregano, hackad
2 msk Basilika, hackad
2 msk Persilja, hackad
2 Vitlöksklyftor, rivna
1 Citron, zest och juice
1 dl Olivolja
2 msk vittvinsvinäger

Lammlägg
Salta lammläggen lagom runt om. Lägg sen alla ingredienserna i en ugnsfast form eller liknande med lock. Ställ in formen med lammlägen i ugnen på 120 grader i ca 4 timmar tills köttet börjar ramla av benen. När lammläggen flyger ur ugnen så lyft upp lammläggen, sila såsen och reducera såsen tills önskad konsistens, smaka av med vinäger och salt. Värm sen åter lammläggen i såsen.

Gratäng
Lägg alla ingredienserna, förutom parmesanen i en passande kastrull, koka upp och låt sen det hela små puttra tills potatisen och jordärtskockan är mjuka och såsen är härligt krämig. Smaka av med salt och tänk på att potatisen suger mycket salt. Ha upp alltsammans i en passande ugnsform, på med parmesan och gratinera det hela i ugnen på 200grader tills allt är härligt gyllene.

Medelhavsgrönsaker
Upp med alla grönsaker i en ugnsform och ringla på olivolja, salt och svartpeppra. Rosta sen det hela i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills allt fått snygg färg.

Vinägrett
Blanda alla ingredienserna. Häll sen vinägretten över de nyrostade grönsakerna, blanda, lägg upp och riv över rikligt med chevré.