Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraTorsdag 17 april, Namnsdag: Elias, Elis

Språkbarriären ett hinder inom vården

Patienter med utländsk bakgrund ser många fördelar med svensk sjukvård men också mycket som kan bli bättre. Det visar en ny studie gjord i Skäggetorp. Bland annat kan språket som ställa till det.

Läkarna Nada Hikmat och Jens Wiethege har under våren gjort en studie om hur patienter med utländsk bakgrund upplever vården. Båda arbetar på vårdcentralen i Skäggetorp och har mycket kontakt med patienter med utländsk bakgrund. Tjugo patienter vid vårdcentralen, både män och kvinnor i åldrarna 35 till 65 år, har intervjuats i studien. De kommer från Irak, Kurdistan, Sudan, Syrien och länder i Balkanområdet.

– Vi har arbetat här i flera år och hör ofta att patienter är missnöjda. Vi vill ta reda på varför de känner så, berättar Nada Hikmat.

Intervjuerna, som har gjorts på svenska och arabiska, visar att många utlandsfödda är nöjda med att man i Sverige får vård oavsett ekonomisk situation. Att akutsjukvården är bra, att sekretessen fungerar och att man får rätt mediciner utskrivna är andra fördelar. Det finns dock saker som kan bli bättre. Långa väntetider är en av dessa. Många är vana att i sina hemländer kunna betala för att direkt få träffa en läkare, något som är svårare att göra här i Sverige.

Alla svarande i undersökningen har upplevt problem att göra sig förstådda eller förstå vad som sägs i kontakter med sjukvården.

– Språkbarriären gör att det blir svårt att beskriva sina symptom. Det leder till rädsla för att inte få rätt hjälp. Många har dessutom problem med tidsbokningen per telefon, säger Nada Hikmat.

Det finns också ett missnöje med att man ofta får träffa en sjuksköterska, som har lägre status i många länder, istället för en läkare. Dessutom upplevs att svenska läkare är för försiktiga.

– Många tycker att läkaren söker mer i datorn än undersöker patienten för att hitta rätt diagnos och det kan påverka förtroendet, säger Hikmat.

På vårdcentralen i Skäggetorp har man redan gjort förändringar sen resultaten av studien presenterades. Bland annat finns det nu en resurssjuksköterska som varje dag som kan ta emot och undersöka patienter som inte över telefon kan förklara sina symptom, något som blivit uppskattat.

Många upplever också att Skäggetorp som område är diskriminerat.

– De tycker att området och då också vårdcentralen får mindre resurser, även om många upplever en förbättring de senaste åren med renoveringen, säger Hikmat.

Hur går ni vidare med resultaten från studien?

– Vi har presenterat våra resultat för politiker i landstinget så att de nu i sin tur kan arbeta för att lösa problemen.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

LIVE: Läget i påsktrafiken

Östergötland Skärtorsdagen är en av årets hårdast belastade trafikhelger. Här kan du få koll på läget i trafiken på landets vägar.

Polisen: Ta det lugnt i trafiken

Östergötland Polisen förstärker för att skapa lugn på vägarna före och efter påsk. Men under helgen är det inte lika välbemannat.

Tonåring får omedelbar vård

Östergötland En flicka som ska ha utsatts för hot och våld i hemmet ska omedelbart få vård, enligt en dom.

Sommarvarm påskafton väntar

Östergötland Växlande väder väntar i påskhelgen men på lördag är det läge att ta fram grillen då det utlovas sol och temperaturer uppåt 20 grader.

Förlängd anmälan till högskolan

Östergötland Studiesugna får ytterligare tid att anmäla sig till höstens utbildningsstarter.

Mutdömd läkare kan få prövotid

Östergötland Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att en läkare från Östergötland som dömts för grovt mutbrott ska få en prövotid på tre år.

Datorspelande tonåring får tvångsvård

Östergötland En tonårspojke från Östergötland har tillbringat all sin vakna tid med att spela datorspel. Nu har Förvaltningsrätten i Linköping beslutet att pojken omedelbart ska få vård enligt LVU.

Blev skallad på Fair play-cup

Östergötland Grundtanken var rent spel. Det slutade med misshandel.

Blåljus: Polisen vill ha tips om macheterånet

Östergötland I veckans Blåljus östergötland vill polisen ha tips efter rånet mot Östenssons i Skänninge på måndagskvällen.

Kackerlackor tvingar Migrationsverket att flytta

Östergötland Migrationsverket måste tillfälligt lämna sitt mottagningskontor i bostadsområdet Pionen.

Dags för däckskifte

Östergötland Idag är det sista dagen att få köra med dubbade däck för säsongen. Trots det väntar många med att byta till sommardäck och på bilverkstäderna råder högtryck.

Hemlig akt hamnade hos fotbollsklubb

Östergötland Sekretessbelagd information, som skulle användas som underlag i ett ärende rörande handikappersättning, skickades aldrig till Försäkringskassans kontor i Linköping för arkivering. Istället hamnade den hos Linköpings fotbollsklubb (LFC).

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6428629,12