Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraFredag 25 april, Namnsdag: Markus

Språkbarriären ett hinder inom vården

Patienter med utländsk bakgrund ser många fördelar med svensk sjukvård men också mycket som kan bli bättre. Det visar en ny studie gjord i Skäggetorp. Bland annat kan språket som ställa till det.

Läkarna Nada Hikmat och Jens Wiethege har under våren gjort en studie om hur patienter med utländsk bakgrund upplever vården. Båda arbetar på vårdcentralen i Skäggetorp och har mycket kontakt med patienter med utländsk bakgrund. Tjugo patienter vid vårdcentralen, både män och kvinnor i åldrarna 35 till 65 år, har intervjuats i studien. De kommer från Irak, Kurdistan, Sudan, Syrien och länder i Balkanområdet.

– Vi har arbetat här i flera år och hör ofta att patienter är missnöjda. Vi vill ta reda på varför de känner så, berättar Nada Hikmat.

Intervjuerna, som har gjorts på svenska och arabiska, visar att många utlandsfödda är nöjda med att man i Sverige får vård oavsett ekonomisk situation. Att akutsjukvården är bra, att sekretessen fungerar och att man får rätt mediciner utskrivna är andra fördelar. Det finns dock saker som kan bli bättre. Långa väntetider är en av dessa. Många är vana att i sina hemländer kunna betala för att direkt få träffa en läkare, något som är svårare att göra här i Sverige.

Alla svarande i undersökningen har upplevt problem att göra sig förstådda eller förstå vad som sägs i kontakter med sjukvården.

– Språkbarriären gör att det blir svårt att beskriva sina symptom. Det leder till rädsla för att inte få rätt hjälp. Många har dessutom problem med tidsbokningen per telefon, säger Nada Hikmat.

Det finns också ett missnöje med att man ofta får träffa en sjuksköterska, som har lägre status i många länder, istället för en läkare. Dessutom upplevs att svenska läkare är för försiktiga.

– Många tycker att läkaren söker mer i datorn än undersöker patienten för att hitta rätt diagnos och det kan påverka förtroendet, säger Hikmat.

På vårdcentralen i Skäggetorp har man redan gjort förändringar sen resultaten av studien presenterades. Bland annat finns det nu en resurssjuksköterska som varje dag som kan ta emot och undersöka patienter som inte över telefon kan förklara sina symptom, något som blivit uppskattat.

Många upplever också att Skäggetorp som område är diskriminerat.

– De tycker att området och då också vårdcentralen får mindre resurser, även om många upplever en förbättring de senaste åren med renoveringen, säger Hikmat.

Hur går ni vidare med resultaten från studien?

– Vi har presenterat våra resultat för politiker i landstinget så att de nu i sin tur kan arbeta för att lösa problemen.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Varningsflagg för byggprojekt

Östergötland Revisionen för 2013 höjer ett varningens finger när det handlar om byggprojekten.

Olika perspektiv i fyra timmar lång debatt

Östergötland De styrande partierna ville gärna berätta om det som är bra, medan oppositionen ville prata om det som är dåligt. Landstinget i Östergötlands årsredovisning för 2013 debatterades på landstingsfullmäktige i går, onsdag.

52-åring struntar i djurförbud

Östergötland Vid upprepade tillfällen har en 52-årig kvinna brutit mot ett förbud att ha djur. Nu har länsstyrelsen låtit omhänderta fem hästar, två hundar samt nio katter.

Tre bilar i olycka på E4

Östergötland Tre bilar var inblandade i en trafikolycka på E4 på torsdagsmorgonen.

Tipsa om Valborgsfest!

Östergötland Mejla oss och berätta om era Valborgsfiranden. Corren publicerar hela listan.

Prinsessan Estelle besöker Östergötland

Östergötland Den 17:e maj kommer prinsessan Estelle till Östergötland. Anledningen till besöket är invigningen av den sagostig vid Tåkern hon fick i dopgåva.

Blåljus om dödsskjutningen i Norrköping: "Skadade låg överallt"  

Östergötland Veckans Blåljus Östergötland om skottlossningen i Hageby där två män blev dödade under natten till tisdagen.
Vi tar även upp en misshandel i Motala och en bilbrand som polisen misstänker kan vara anlagd.

Fortsatt solsken över länet

Östergötland Östergötland badar i sol även denna vecka.

Pollenexplosion under påsken

Östergötland Den plötsliga värmen under påskhelgen har fått björkarna att fullkomligt explodera. Enligt analytiker blir det ett rejält pollenår.

Landstinget kan införa YA-jobb

Östergötland Den politiska ledningen (M, VL, FP, C, KD) vill införa yrkesintroduktionsanställningar, så kallade YA-jobb, i landstinget i Östergötland.

Telestrul drabbar landstinget

Östergötland De telefoniproblem som drabbat Telia gör att det inte går att komma fram till landstingets växel på tisdagsförmiddagen.

Omhändertogs mot sin vilja

Östergötland En ung kvinna i västra Östergötland har omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga. Hon vill inte själv lämna sin familj men kan vara i fara om hon stannar kvar, menar socialtjänsten.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6428629,12