Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 16 april, Namnsdag: Patrik, Patricia
Laddar...

Friheten ökar för Sara Svensson

Tre år efter Knutby rör sig Sara Svensson tämligen fritt i Vadstena med omnejd. Det har hon gjort sedan i augusti förra året.En färsk dom i länsrätten ger henne nu också rätt att åka till Linköping och handla i sällskap av anhörig eller annan närstående.

Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att ha i januari 2004 ha skjutit Alexandra Fossmo till döds i den mycket uppmärksammade Knutbytragedin. Den mördade var gift med pastor Helge Fossmo, som var Sara Svenssons älskare. Sara Svensson sköt också, och skadade svårt, Daniel Linde som bodde granne med makarna Fossmo.

Sara Svensson utreddes efter mordet på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena och placerades också där efter det att hovrätten, i november 2004, dömt henne till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Sara Svensson är sedan förra sommaren en av tio intagna på rättpsykiatriska regionklinikens utslussningsavdelning. Där förbereds de intagna för ett liv i frihet. Permissioner är ett led i vården.

På begäran av chefsöverläkaren har länsrätten beviljat följande permissioner och frigång för Sara Svensson:

Augusti 06: Länsrätten ger henne frigång att vistas på egen hand utanför vårdavdelningen, på sjukhusområdet.

Två gånger i månaden, fyra timmar per gång, beviljas hon också permission i Vadstena eller Motala med omnejd. Under permissionerna ska hon ha sällskap av en anhörig eller annan närstående.

Februari 07: Besluten förnyas om frigång och permissioner i Vadstena och Motala.

Mars 07: Sara Svensson beviljas en endagspermission som hon tillbringar i Småland där hon hälsar på sin far.

Maj-07: Ny permission i Vadstena. Nu tre timmar per månad, i sällskap med anhörig.

19 juni 06: Hon får tillstånd att gå Tycklingerundan en gång varje vecka. Det är en naturrunda som tar en och en halv timme att gå.

21 juni 07:

Länsrätten utökar Sara Svenssons fyratimmarspermissioner, två per månad, till att också gälla Linköping.

"Vården av Sara Svensson fortskrider väl och hon har skött tidigare beviljade friförmåner utan anmärkning..." skriver länsrätten i sitt senaste beslut.

Pähr Forsberg är chef på utslussningsavdelningen i Vadstena. Han varken förnekar eller bekräftar att Sara Svensson befinner sig där, men säger att en plats på utslussningen inte behöver markera att tvångsvården närmar sig sitt slut.

- Skillnaden mellan de intagna på utslussningsavdelningen och de intagna på övriga rättspsyk är enbart att de förra klarar sig mera själva, säger Pähr Forsberg. De har en högre funktionsnivå.

Varför det heter "utslussningsavdelning," om inte avsikten är att de som är där ska slussas ut i frihet, kan Pähr Forsberg inte svara på.

- Det kanske inte är så väl valt, medger han.

På rättspsykiatriska klinikens hemsida står att läsa utslussningsavdelningen är "inriktad på rehabilitering och utslussning." Därför har intagna som vistas här "fler friförmåner och permissioner än på övriga kliniken."

Jan Cederborg, verksamhetschef på rättspsykiatriska kliniken i Vadstena, betonar även han att ökad frihet för den intagne inte behöver betyda att vårdtiden närmar sig sitt slut.

-Det är inte så enkelt. Patientens tillstånd kan förändras, och försämras, över tid, säger han.

Jan Cederborg kommenterar inga patienter eller hur länge de vårdas på kliniken. Men han betonar att patienter som dömts till vård med särskild utskrivningsprövning bara ska vårdas så länge den allvarliga psykiska störningen består. Sådan är lagen.

- Vården upphör när patienten bedöms som frisk. Ytterst avgör länsrätten när en patient kan skrivas ut, säger Jan Cederborg.

I en utredning som i våras lades fram för justiteminister Beatrice Ask ges förslag om straffansvar för psykiskt störda. Utredaren Anders Perklev föreslår att det, i vissa fall, ska gå att döma fängelsestraff för den som begått ett brott under allvarlig psykisk störning men som visat sig ha ett mycket begränsat behov av rättspsykiatrisk vård.

Justitiedepartementet ser för närvarande över remissvaren på utredningen. Ett regeringsförslag om ändring i lagen kan komma under hösten.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Förlängd anmälan till högskolan

Östergötland Studiesugna får ytterligare tid att anmäla sig till höstens utbildningsstarter.

Mutdömd läkare kan få prövotid

Östergötland Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att en läkare från Östergötland som dömts för grovt mutbrott ska få en prövotid på tre år.

Datorspelande tonåring får tvångsvård

Östergötland En tonårspojke från Östergötland har tillbringat all sin vakna tid med att spela datorspel. Nu har Förvaltningsrätten i Linköping beslutet att pojken omedelbart ska få vård enligt LVU.

Blev skallad på Fair play-cup

Östergötland Grundtanken var rent spel. Det slutade med misshandel.

Blåljus: Polisen vill ha tips om macheterånet

Östergötland I veckans Blåljus östergötland vill polisen ha tips efter rånet mot Östenssons i Skänninge på måndagskvällen.

Kackerlackor tvingar Migrationsverket att flytta

Östergötland Migrationsverket måste tillfälligt lämna sitt mottagningskontor i bostadsområdet Pionen.

Dags för däckskifte

Östergötland Idag är det sista dagen att få köra med dubbade däck för säsongen. Trots det väntar många med att byta till sommardäck och på bilverkstäderna råder högtryck.

Hemlig akt hamnade hos fotbollsklubb

Östergötland Sekretessbelagd information, som skulle användas som underlag i ett ärende rörande handikappersättning, skickades aldrig till Försäkringskassans kontor i Linköping för arkivering. Istället hamnade den hos Linköpings fotbollsklubb (LFC).

Sjukgymnasten inför rätta igen

Östergötland Tingsrätten dömde sjukgymnasten till fängelse i fyra år för våldtäkt mot barn. Nu ska hela rättegången tas om igen – sedan sjukgymnasten överklagat till hovrätten.

Möt Billy i "Snacket går"

Östergötland Bor du i Mjölby har du kanske mött Billy Wahlström. Hans liv på gatorna blir nu till en dokumentär.

Vasastan zoomas in

Östergötland Den här veckan drar 24Correns nya satsning Inzoomat igång. Först ut att sättas under luppen är stadsdelen Vasastan.

Hönorna trivs näst bäst i Mjölby

Östergötland Mjölby är den näst hönstätaste kommunen i landet, med drygt 423 000 höns. Bara Mönsterås kommun har fler fjäderfän visar ny statistik från Jordbruksverket.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4222542,12