Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran
Laddar...

Friheten ökar för Sara Svensson

Tre år efter Knutby rör sig Sara Svensson tämligen fritt i Vadstena med omnejd. Det har hon gjort sedan i augusti förra året.En färsk dom i länsrätten ger henne nu också rätt att åka till Linköping och handla i sällskap av anhörig eller annan närstående.

Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att ha i januari 2004 ha skjutit Alexandra Fossmo till döds i den mycket uppmärksammade Knutbytragedin. Den mördade var gift med pastor Helge Fossmo, som var Sara Svenssons älskare. Sara Svensson sköt också, och skadade svårt, Daniel Linde som bodde granne med makarna Fossmo.

Sara Svensson utreddes efter mordet på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena och placerades också där efter det att hovrätten, i november 2004, dömt henne till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Sara Svensson är sedan förra sommaren en av tio intagna på rättpsykiatriska regionklinikens utslussningsavdelning. Där förbereds de intagna för ett liv i frihet. Permissioner är ett led i vården.

På begäran av chefsöverläkaren har länsrätten beviljat följande permissioner och frigång för Sara Svensson:

Augusti 06: Länsrätten ger henne frigång att vistas på egen hand utanför vårdavdelningen, på sjukhusområdet.

Två gånger i månaden, fyra timmar per gång, beviljas hon också permission i Vadstena eller Motala med omnejd. Under permissionerna ska hon ha sällskap av en anhörig eller annan närstående.

Februari 07: Besluten förnyas om frigång och permissioner i Vadstena och Motala.

Mars 07: Sara Svensson beviljas en endagspermission som hon tillbringar i Småland där hon hälsar på sin far.

Maj-07: Ny permission i Vadstena. Nu tre timmar per månad, i sällskap med anhörig.

19 juni 06: Hon får tillstånd att gå Tycklingerundan en gång varje vecka. Det är en naturrunda som tar en och en halv timme att gå.

21 juni 07:

Länsrätten utökar Sara Svenssons fyratimmarspermissioner, två per månad, till att också gälla Linköping.

"Vården av Sara Svensson fortskrider väl och hon har skött tidigare beviljade friförmåner utan anmärkning..." skriver länsrätten i sitt senaste beslut.

Pähr Forsberg är chef på utslussningsavdelningen i Vadstena. Han varken förnekar eller bekräftar att Sara Svensson befinner sig där, men säger att en plats på utslussningen inte behöver markera att tvångsvården närmar sig sitt slut.

- Skillnaden mellan de intagna på utslussningsavdelningen och de intagna på övriga rättspsyk är enbart att de förra klarar sig mera själva, säger Pähr Forsberg. De har en högre funktionsnivå.

Varför det heter "utslussningsavdelning," om inte avsikten är att de som är där ska slussas ut i frihet, kan Pähr Forsberg inte svara på.

- Det kanske inte är så väl valt, medger han.

På rättspsykiatriska klinikens hemsida står att läsa utslussningsavdelningen är "inriktad på rehabilitering och utslussning." Därför har intagna som vistas här "fler friförmåner och permissioner än på övriga kliniken."

Jan Cederborg, verksamhetschef på rättspsykiatriska kliniken i Vadstena, betonar även han att ökad frihet för den intagne inte behöver betyda att vårdtiden närmar sig sitt slut.

-Det är inte så enkelt. Patientens tillstånd kan förändras, och försämras, över tid, säger han.

Jan Cederborg kommenterar inga patienter eller hur länge de vårdas på kliniken. Men han betonar att patienter som dömts till vård med särskild utskrivningsprövning bara ska vårdas så länge den allvarliga psykiska störningen består. Sådan är lagen.

- Vården upphör när patienten bedöms som frisk. Ytterst avgör länsrätten när en patient kan skrivas ut, säger Jan Cederborg.

I en utredning som i våras lades fram för justiteminister Beatrice Ask ges förslag om straffansvar för psykiskt störda. Utredaren Anders Perklev föreslår att det, i vissa fall, ska gå att döma fängelsestraff för den som begått ett brott under allvarlig psykisk störning men som visat sig ha ett mycket begränsat behov av rättspsykiatrisk vård.

Justitiedepartementet ser för närvarande över remissvaren på utredningen. Ett regeringsförslag om ändring i lagen kan komma under hösten.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Blåljus om dödsskjutningen i Norrköping: "Skadade låg överallt"  

Östergötland Veckans Blåljus Östergötland om skottlossningen i Hageby där två män blev dödade under natten till tisdagen.
Vi tar även upp en misshandel i Motala och en bilbrand som polisen misstänker kan vara anlagd.1

Fortsatt solsken över länet

Östergötland Östergötland badar i sol även denna vecka.

Pollenexplosion under påsken

Östergötland Den plötsliga värmen under påskhelgen har fått björkarna att fullkomligt explodera. Enligt analytiker blir det ett rejält pollenår.

Landstinget kan införa YA-jobb

Östergötland Den politiska ledningen (M, VL, FP, C, KD) vill införa yrkesintroduktionsanställningar, så kallade YA-jobb, i landstinget i Östergötland.

Telestrul drabbar landstinget

Östergötland De telefoniproblem som drabbat Telia gör att det inte går att komma fram till landstingets växel på tisdagsförmiddagen.

Omhändertogs mot sin vilja

Östergötland En ung kvinna i västra Östergötland har omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga. Hon vill inte själv lämna sin familj men kan vara i fara om hon stannar kvar, menar socialtjänsten.

Avlidens frid får inte kränkas

Östergötland En kvinna begärde ut handlingar rörande sitt barns döda pappa. Men detta skulle kunna kränka den avlidnes frid, och hennes begäran avslogs.

Premiär för Corren eSöndag

Östergötland I dag är det premiär för vår nya satsning eSöndag. En digital tidning med skön söndagsläsning.

Mode i repris

Östergötland Att bli äldre är att se modetrender man redan exploaterat komma tillbaka. Det här var jag förstås helt omedveten om när jag var 20. Då var ju modet från bara ett årtionde tillbaka något outforskat.

Efter raset: kanalen kan öppnas tidigare

Östergötland Arbetet med att åtgärda kanalbanken efter det stora jordskredet har gått bättre än väntat. Och fortare.

LIVE: Läget i påsktrafiken

Östergötland Skärtorsdagen är en av årets hårdast belastade trafikhelger. Här kan du få koll på läget i trafiken på landets vägar.

Polisen: Ta det lugnt i trafiken

Östergötland Polisen förstärker för att skapa lugn på vägarna före och efter påsk. Men under helgen är det inte lika välbemannat.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4222542,12