Honungsförmedlingen i Mantorp har bra flyt

Mantorp2005-09-09 00:00

SBR:s Honungsförmedling AB i Mantorp satsar mer på flytande honung. I dag invigs nya maskiner.

På företaget är man säker på att framtiden finns i flytande honung.

Nu har de köpt nya maskiner för sju miljoner för att kunna förpacka den i plastflaskor. Det är den enskilt största investeringen företaget någonsin gjort.

-- Det är ett sätt att möta de moderna konsumenterna, säger Christer Ankarlid, företagets vd.

Han förklarar att det blivit allt populärare att använda flytande honung i matlagning. 35 procent av all honung som säljs är flytande och andelen ökar.

-- Det är nog alla de här matlagningsprogrammen som påverkat.

Växtligheten avgör formen

Problemet är bara att svensk honung aldrig kan bli flytande.

-- Det beror på balansen mellan druvsocker och fruktsocker i växtligheten. I Sydeuropa går det i stället inte att få hård honung, förklarar Christer Ankarlid.

På SBR: s Honungsförmedling tillsatte de därför mer fruktsocker i den svenska honungen för att göra den flytande. Men då blev de fällda för att de kallade det för svensk flytande honung. Inom EU finns det regler för vad som får kallas honung och inte. På de nya plastflaskorna skriver de nu i stället "Flytande för matlagning".

Svensk populär

Att kunna göra den svenska honungen flytande var viktigt eftersom många helst vill ha just svensk honung. Den svenska säljs alltid slut och Christer Ankerlid tror att de skulle kunna sälja ännu mer om det bara fanns att tillgå.

Företaget köper in honung från biodlare i hela landet. I stora kar blandas sedan honungen samman så att den som säljs i butik alltid ska ha samma smak. Sedan filtreras den i flera steg för att sedan förpackas.

SBR:s Honungsförmedling köper även in honung från utlandet, Ungern, Argentina och Florida i USA. Två tredjedelar av den honung som de producerar är utländsk. Men det verkar vara olika kundgrupper som köper utländsk och svensk honung, säger Christer Ankerlid.

-- När den svenska tar slut ökar ändå inte försäljningen av den utländska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om