Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraFredag 25 april, Namnsdag: Markus
Många i släkten hade olika föremål som de har fått i arv efter Carl Ingemund eller sina föräldrar. Allt ställdes ut under släktträffen.
Laddar...

Släkten som anar kungliga anor

Carl Ingemund Appelqvist föddes på ett av Stockholms barnhem som var reserverat för överklassens "oäkta" barn. Alla papper om hans föräldrar försvann, men många konstigheter i hans livsöde tyder på att han kan vara son till kung Oscar I. Enligt släkten.

I helgen samlades 77 av ett 100-tal Carl Ingemund-ättlingar på Boxholms brukshotell för att försöka reda ut oklarheter i hans liv och "fastslå" hans kungliga ursprung. Att släkten möttes just i Boxholm beror på att Carl Ingemund under många år levde på olika torp i den här trakten, bland annat på Hargstorp.

- Det ligger i tiden att man undersöker sina rötter. Vår släkt har alltid pratat om flera oförklarliga detaljer i Carl Ingemunds märkliga liv. Det är dags att vi hjälps åt och får klarhet i det, säger Curt Gårsjö som tog initiativet till släktmötet.

Carl Ingemund var farfar till Curts mamma Karin. Därför har Curt Gårsjö under hela sin uppväxt lyssnat på släktberättelser om Carl Ingemund. Och för flera av dessa berättelser har släkten skriftliga bevis.

Oerhörd summa

- Samma år som Carl Ingemund föddes, 1837, bokfördes 2 500 riksdaler i barnhemmets kassabok för hans försörjning. Det är oerhört mycket pengar, motsvarar flera miljoner kronor i nutida värde. Det är inte många som på den tiden kunde avsätta så mycket pengar till ett barn, säger Curt Gårsjö.

Kungen intresserad

Olyckligtvis försvann pengarna något senare när Carl Ingemund placerades i ett fosterhem. Som femåring ackorderades han ut i flera familjer i trakterna kring Tranås. När han var i 20-årsåldern hände det ytterligare något som sätter släktens fantasi i rörelse.

- Då fick Carl Ingemund i uppdrag att leverera en häst från ett av de småländska adelsgodsen till kung Karl XV. När han kom fram visade kungen ett stort intresse för Carl Ingemund och pratade med honom. Att just han, en fattig torpare, skulle leverera kungens häst var mycket märkligt. Likaså kungens intresse, och allt finns nedskrivet av Carl Ingemunds son, säger Curt Gårsjö.

Spännande annons

Någon gång under 1912 söks Carl Ingemund genom en annons i en Stockholmstidning och ombeds att ta kontakt med namngivna personer i Paris. Men han själv ser aldrig tidningen. Vem som sökte honom är ytterligare en gåta. Men Curt Gårsjö har en teori.

- Det gäller ett arv och oerhört mycket pengar, men mer törs jag inte säga nu, säger han med glimten i ögat.

Släktdagen gav inga svar på Carl Ingemunds hemligheter, men släktens forskningsarbete går vidare. Curt Gårsjö hoppas att komma i kontak med flera som vet något om Carl Ingemund.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Carl Ingemund Appelqvist

Född: 11januari 1837 på Pro Patria, ett barnhem i Stockholm.

Enligt dopboken är modern okänd, 30 år gammal. Faderns namn nämns inte.

Vid nio månaders ålder kommer han som fosterbarn till fanjunkaren Lars Petter Appelqvist i Västmanland. Därefter heter han Appelqvist.

Men familjen bosätter sig Carl Ingemund på olika torp norr om Boxholm.

Som änkling hamnar han på fattighuset i Ekeby 1920.

Carl Ingemund dör 1924 på Linköpings lasarett.

Curt Ingemund Appelqvist hade tre överlevande barn: Carl Johan, Viktor och Ada.

Alla tre släktgrenar var välrepresenterade på helgens släktträff.

Försenad färjestart i Blåvik

Boxholm – Tyvärr har inte målningen kunnat genomföras planenligt. Förhoppningsvis kan första turen köras på söndag eftermiddag, medd...1

Noréns frågesporter prisas i Boxholm

Boxholm Frågvis och vetgirig har han alltid varit, Correns journalist Karl-Johan Norén som får Boxholms kulturstipendium 2014 för sina kunskapsberikande frågesporter.

Frias för glykol i tanken

Boxholm En 51-årig man som åtalats för övergrepp i rättssak har friats av Linköpings tingsrätt.

Sonoform sålt till Småland

Boxholm Boxholms AB har sålt sitt dotterbolag Sonoform AB till en företagare i Småland.

Barn vill ha skatepark

Boxholm BOXHOLMHela klass 6B på Stenbockskolan och många andra barn tycker att det skulle vara toppen med en skatepark i Boxholm.

Stugfolket får ha kvar hamnen

Boxholm Stugägarna vid Flanhult får ha kvar sin hamn. Länsstyrelsen har gett med sig.

Boxholm tänker budget i nya banor

Boxholm Boxholms kommun är beredd att tänka budget i delvis nya banor och frångå principen om generell procentuppräkning.

S-ordföranden: ”Har jättebra möten”

Boxholm Janet Åkesson, ordföran­de för Socialdemokraterna i Boxholm, förstår inte hur Magnus Lundqvist kan tycka att S är för toppstyrt.

Slog på liggande person

Boxholm En 22-årig man åtalades på onsdagen för misshandel. Den 22 februari i år ska han ha misshandlat en man utomhus i Boxholm.

P-A Larsson bemöter kritiken

Boxholm Per-Arne Larsson (S) känner inte på något sätt igen sig i Magnus Lundqvists kritik av honom.

Politiker byter från S till M

Boxholm Magnus Lundqvist tycker att Socialdemokraterna i Boxholm är för toppstyrt. Han har lämnat partiet och gått över till Moderaterna.

Kör vill ge band replokal

Boxholm Sångarbröderna vill hjälpa musikintresserade ungdomar med replokal. Kommunen stöttar ekonomiskt.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@5207246,12