Storken är en privat mödrahälsovårdsmottagning. Sex år efter dess födelse omsätter Shori Zands vårdkoncern 35 miljoner kronor.

Mer kommer det att bli.

Shori Zand är hemlighetsfull och avslöjar inte sina planer, men låter oss förstå att hon inte tänker låta nöja sig med det hon hittills åstadkommit. Hon vill fortsätta växa.

Artikelbild

Målmedveten, envis och spontan, är Shori Zands beskrivning av sig själv. Egenskaper som på kort tid gjort henne till en frontfigur i privata Vård-Sverige.

Betraktaren ser en färgstark, glad och stolt kvinna. En kvinna på vars dörr det står vd och barnmorska, och som "osvenskt" vågar stå för att hon är stolt över sin styrka, och sitt mörka hår. Båda har följt med henne från hemlandet Iran.

Livet som egenföretagare har inte alltid varit en dans på rosor, men vem har sagt att det ska vara det? undrar Shori Zand.

- Jag har inte träffat en enda entreprenör som säger att det varit lätt. Men heller inte någon som ångrat sig.

Hon har för länge sedan slutat räkna timmarna hon arbetar. Hon älskar det hon gör och människorna hon jobbar med.

Med värme berättar hon om sin fantastiska personal och alla bevisen på uppskattning nöjda patienter visat henne och personalen ända sedan Storken startade. En del av dem finns att beskåda på väggarna i Storkens väntrum. Här hänger en mängd bilder med söta, små nyfödingar. Det är tackkort från stolta föräldrar som genom att berätta "vad det blev" delar sin glädje med personalen.

Shori Zand startade Storken i Linköping hösten 2000. Mottagningen ligger på andra våningen i ett vanligt hyreshus vid Hospitalstorget. Shori Zand var kvinna, invandrare, och hade dessutom bara arbetat som barnmorska i två år. Ända från första början kände hon sig starkt ifrågasatt och hon vet att det fälldes elaka kommentarer bakom hennes rygg på sjukhuset. Vem var hon att sticka upp mot den offentliga vården? Det fanns också de som stödde henne, men de höll tyst.

- Inga gamla arbetskamrater vågade besöka mig på den nya mottagningen.

Jantelagen

Jag fick erfara vad jantelagen är, säger Shori Zand och ler. Men motståndet gjorde henne bara starkare och mer övertygad. Uppskattningen från patienterna gav extra kraft.

Kanske blev mottagningen för populär. Hösten 2004 naggade politikerna hennes vårdavtal rejält i kanten. Då tog Shori Zand steget över till andra län, för att få växa.

- Storken föddes i Linköping men flyga har den fått lära sig att göra på andra håll, beskriver Shori Zand sitt företags utveckling.

Sedan tre år driver hon en gynklinik med både operation och vård i Karlskrona. Landstinget där tog emot henne med öppna armar. Förra året öppnade Shori Zand en likadan enhet i Stockholm och tog även över all sjukvård för asylsökande i Stockholms läns landsting. Det är första gången den vården lagts ut på ett privat vårdföretag.

I dag har Shori Zand ett 40-tal anställda. Som koncernchef jobbar hon fyra dagar i veckan från ett kontor i Stockholm, men pendlar också till Karlskrona.

Shori Zand och hennes make lämnade Iran år 1987. De valde att göra det för att deras pojkar skulle få växa upp i frihet.

Att starta eget var också ett eget val, men det var mycket enklare, säger hon, ja alldeles självklart. Hon trivdes inte i den kollektiva organisation som offentligstyrd sjukvård är. Hon saknade utrymme för att få genomföra sina idéer och valfrihet för både patienter och vårdanställda.

Privat vård

Människor föds fria och den friheten måste få gälla även i vuxenlivet, om det så handlar om att välja vårdform, eller arbetsgivare, säger Shori Zand.

Hon är övertygad om att välfärd kräver tillväxt, och den skapas inte utan konkurrens. Shori Zand kan prata länge om nyttan med privat vård, som enligt henne kostar mindre och är effektivare än offentligstyrd vård. Hon tar också gärna en diskussion om privatvårdens vinster. Noterar att ingen frågar vad företagaren lever av innan vinst uppstår, men alla har åsikter om hur pengarna ska användas när de väl kommer.

Vinsten i hennes företag används till att investera och kompetensutveckla personalen. Blir det något över ska det självklart gå till företagaren, och de anställda, tycker Shori Zand.