- Vi har stor nöjdhet på vårdboenden i Socialstyrelsens undersökningar, där ligger vi i topp, säger Jan-Willy Andersson (KD).

Men att Socialstyrelsen har gett skarp kritik mot Caremas verksamhet på flera vårdboenden i Linköping vill han inte kännas vid.

- Njae, det vet jag inte om det är så.

Artikelbild

| Britt-Louise Karlsson, Henrik Edin och Cecilia Gurung-Foxner, verksamhetschefer på Attendo Care, tog emot Paul Lindvall (M) och Jan-Willy Andersson (KD) för att visa verksamheten.

Jo, stressad personal på ett ställe, nedsättande ton mot boende på ett annat och brister i remisshantering och läkemedelsintroduktion på ett tredje...

- Så som Carema har gjort i Stockholm känner vi inte igen här, säger Jan-Willy Andersson.

Hur tar ni reda på att liknande bonussystem inte finns på Carema eller på Attendo Care i Linköping?

- En bra verksamhet som gör vinster vill vi ha och huvudsaken är hur personal mår och att de sedan gör vinster är bra, säger Paul Lindvall (M).

Just nu ska Linköpings politiker besöka tre vårdboenden för att prata med anställda och boende om hur de har det. I går gjordes det första besöket när Paul Lindvall och Jan-Willy Andersson besökte Åleryds vårdboende som drivs av Attendo Care.

I Norrköping har politiker krävt att få träffa Caremas vd för en diskussion. Men det vill inte Paul Lindvall och Jan-Willy Andersson.

- Våra tjänstemän har begärt att få träffa dem men inte vi som politiker, säger Jan-Willy Andersson.

Finns det någon risk att de privata vårdbolagens vinstkrav går ut över verksamheten?

- De som tillverkar det här bordet, ska inte de få tjäna pengar? Eller den här stolen, ska inte de få tjäna pengar? säger Jan Willy Andersson.

Men nu handlar det om anställda som sägs upp samtidigt som chefernas bonus ökar, ser du ingen skillnad där?

- Vi har bättre äldreomsorg i dag än för 20 år sedan innan det var konkurrensutsatt, säger Jan-Willy Andersson.

Paul Lindvall och Jan-Willy Andersson pratar om ansvar, kostnadseffektivitet, att ta oron på stort allvar och att de ska "vända på varenda sten" och verkligen reagera om det skulle uppstå missförhållanden.

Men att kontakta vårdbolagens vd för att diskutera bonusar och förbättringar ingår inte i kategorin "vända på varje sten".

- Det är inte mitt jobb att se vårdbolagens bonussystem men det är bra att de redovisar vinst, säger Paul Lindvall.

På Åleryds vårdboende vill de inte förknippas med kritiken om tveksamma bonusavtal.

- Vi levererar enligt avtal och för oss är god kvalitet det viktigaste, säger Henrik Edin, verksamhetschef på Åleryds vårdboende som drivs av Attendo Care.