På torsdagen invigdes den nya superdatorn på Nationellt superdatorcentrum, NSC, av generaldirektören för Vetenskapsrådet och förre LiU-rektorn Mille Millnert.

Triolith är världens 83:e snabbaste superdator och består av 1200 beräkningsservrar med vardera 16 kärnor. Nio kilometer optiska kablar ser till att de kommunicerar med varandra. När Triolith går på maximal effekt klarar apparaten av drygt 303 biljoner operationer per sekund.

Men hur mycket är det egentligen?

Artikelbild

– Den är åtta gånger snabbare än vår tidigare dator. Om du köper 5 000 av marknadens värsta speldatorer till din son och låter dem bearbeta ett problem så får du en uppfattning om kraften, förklarar Patrick Norman som basar över NSC.

Statliga Vetenskapsrådet har investerat drygt 30 miljoner kronor i Triolith.

– Resten upp till totalsumman på 50 miljoner kronor under fyra år kommer från universitetet och bekostar drift, personal, el och kyla, konstaterar Partick Norman.

Omkring 650 professionella användare från landets universitet och forskningsinstitut har tillgång till Triolith. De kan koppla upp sig för att få räknekraft till projekt på en mängd resurskrävande forskningsområden.

Artikelbild

Läs mer i fredagens tidning.