Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraMåndag 21 april, Namnsdag: Anneli, Annika

Neolith tar upp kampen åt LiU

I dag får Linköping ett nytt mattesnille, med en tankekraft som drar lika mycket el som ett par hundra villor.

Det är ett efterlängtat projekt som idag står klart i Nationellt superdatorcentrums (NSC) lokaler på Linköpings Universitet. Superdatorn heter Neolith och med den blir Linköping återigen bäst i Norden på snabba datorer. Den nya datorn rankas dessutom bland de 30 snabbaste i världen.

- Det här är jättekul, förhoppningsvis ska det också leda till nya forskningsresultat, säger Sven Stafström, professor och föreståndare på NSC.

Den nya superdatorn blir granne med äldre superdatorer som bland annat gör konstgjorda krocktester och levererar prognoser till SMHI. Skillnaden är att den nya datorn jobbar 30 gånger snabbare och därför kan utföra mer komplicerade uppgifter. Datorkraften i Neolith kan jämföras med den i 3-000 vanliga datorer, och då går det åt en hel del ström.

- Vi har fått bygga ett nytt ställverk för att kraften ska räcka, säger Sven Stafström

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

"Vi vill inte vänta längre"

Linköping Julia Mitic är studenten som snart kan bli kommunpolitiker. Som andra namnet på Feministiskt initiativs lista vill hon att partiet ska synas så mycket som möjligt.
– Kampen för jämställdhet är inte en isolerad fråga i politiken, säger hon.2

Brand i Åbylund

Linköping En papperskorg började brinna i Åbylund och elden spred sig till kringliggande buskar. Räddningstjänst på plats hann släcka brande...

Jag älskar dig. Jag förlåter dig. Maten är klar.

Linköping På påskdagen var det gudstjänst med gospelsång i Tomaskyrkan på T1. Prästen Elisabeth Nilsen pratade om att ha förtröstan när livet känns som en enda lång långfredag.

Loj känsla över staden

Linköping En loj känsla låg över staden på söndagseftermiddagen. I solen kunde man lätt få känslan av att sommaren är i annalkande, och mång...

Påståenden om livsmedel inspekteras

Linköping Müsli som gör dig stark eller bröd som gör dig frisk? Sånt får tillverkare inte påstå hur som helst.

Boxning i Skäggetorp lockade många

Linköping På lördagskvällen kom boxaren Naim Terbunja till Allaktivitetshuset i Skäggetorp. Han pratade om att inte välja fel väg, och att sätta upp mål. Efteråt fick han rejält med motstånd i boxning av Skäggetorps ungdomar.6

Oroligheterna är inte ett polisproblem

Linköping Upplopp och stenkastning i bostadsområden som Skäggetorp är inte ett polisiärt problem, det är i grunden ett socialt problem.
Det hävdar kommissarie Johnny Lindh från Stockholm, som snart kommer till Linköping.

Stormig SMS-chatt orsakade krasch

Linköping Mannen satt i sin bil och blev så arg på sin flickvän att han tryckte gasen i botten. Det slutade med en allvarlig krasch.

Demirok (C) dissar Cocozzas kritik

Linköping – Han har helt fel och jag ser hans synpunkter som en ren partsinlaga. Vi kan inte fråga enskilda byggherrar om lov.13

Inzoomat: Vasastan skulle imponera på tågresenärer

Linköping 24Correns program "Inzoomat" avrundar sitt fokus på stadsdelen Vasastan i Linköping med massor av intressant historia.

Riskfyllt när snälla polisen försvinner

Linköping Hårda, snabba och riktade polisinsatser.
Det franska sättet att hantera förortsfrustrationen har ännu inte kommit till Sverige, men diskussionen drar åt det hållet.
– Man måste reflektera över vad det innebär, säger forskaren Christophe Foultier.

Kvinnlig krockdocka vann pris

Linköping Världens första kvinnliga krockdocka som utvecklats på VTI har vunnit pris.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4232637,12