Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraSöndag 20 april, Namnsdag: Amalia, Amelie, Emelie

Universitetet får snabbaste superdatorn i Sverige

Linköpings universitet får Sveriges snabbaste superdator. Den kan ta emot enorma mängder data för storskaliga vetenskapliga beräkningar. Samtidigt får Saab och SMHI varsina nya system.

- Avtalad leverans är i slutet av oktober så vi hoppas att den står på plats här då, säger Niclas Andersson, teknikchef vid Nationellt Superdatacenter, vid Linköpings universitet.

Superdatorn Triolith får en enorm teoretisk prestanda på 338 teraflops, vilket gör den till Sveriges snabbaste superdator - och troligen också den snabbaste i Norden. Den slår kapaciteten hos superdatorn på Kungliga Tekniska Högskolan, som hittills varit kraftfullast.

35 miljoner kronor

Den bekostas av Vetenskapsrådet med 35 miljoner kronor och Linköpings universitet investerar också, bland annat genom att betala en datahall.

Niclas Andersson säger att universitetet får superdatorn eftersom superdatacentret här är ett stort center. Att anläggningen blir snabbast i Sverige tar han med ro:

- Den som köper senast har det snabbaste och största systemet ett tag. Vårt tidigare system Neolith fick vara störst i en vecka, sedan köpte Försvarets Radioanstalt sitt som var större, säger han.

I datahallen

Triolithen ska användas av forskningsgrupper och andra som har behov av att göra olika sorters storskaliga vetenskapliga beräkningar. De största områdena med sådana behov finns inom kvantfysiken och kvantkemin.

Två gånger om året tas ansökningar in om att få tid i Triolithen och sedan bokas forskningsgrupperna upp efter storlek.

Den anläggning som SMHI har köpt kallas Krypton och kommer att användas till klimatforskning och beräkningar av vädermodeller. Den placeras i universitetets datahall, medan Saab av säkerhetsskäl installerar sin del inom företagets område.

Dela och kommentera

epaper
"Universitetet får snabbaste superdatorn i Sverige"
Bli den första att kommentera
Regler för artikelkommentarer
Kommentering
Kommentering

Dela och kommentera

Trilolithen

En anläggning med kapacitet på 300 teraflops kan utföra 300 000 miljarder matematiska beräkningar varje sekund.

Om Triolithen når upp till den teoretiska prestandan på 338 teraflops blir den alltså ännu snabbare.

Sveriges hittills kraftfullaste superdator på Kungliga Tekniska Högskolan heter Cray XE6 och klarar 305 teraflops.

"Vi vill inte vänta längre"

Linköping Julia Mitic är studenten som snart kan bli kommunpolitiker. Som andra namnet på Feministiskt initiativs lista vill hon att partiet ska synas så mycket som möjligt.
– Kampen för jämställdhet är inte en isolerad fråga i politiken, säger hon.

Brand i Åbylund

Linköping En papperskorg började brinna i Åbylund och elden spred sig till kringliggande buskar. Räddningstjänst på plats hann släcka brande...

Jag älskar dig. Jag förlåter dig. Maten är klar.

Linköping På påskdagen var det gudstjänst med gospelsång i Tomaskyrkan på T1. Prästen Elisabeth Nilsen pratade om att ha förtröstan när livet känns som en enda lång långfredag.

Loj känsla över staden

Linköping En loj känsla låg över staden på söndagseftermiddagen. I solen kunde man lätt få känslan av att sommaren är i annalkande, och mång...

Påståenden om livsmedel inspekteras

Linköping Müsli som gör dig stark eller bröd som gör dig frisk? Sånt får tillverkare inte påstå hur som helst.

Boxning i Skäggetorp lockade många

Linköping På lördagskvällen kom boxaren Naim Terbunja till Allaktivitetshuset i Skäggetorp. Han pratade om att inte välja fel väg, och att sätta upp mål. Efteråt fick han rejält med motstånd i boxning av Skäggetorps ungdomar.6

Oroligheterna är inte ett polisproblem

Linköping Upplopp och stenkastning i bostadsområden som Skäggetorp är inte ett polisiärt problem, det är i grunden ett socialt problem.
Det hävdar kommissarie Johnny Lindh från Stockholm, som snart kommer till Linköping.

Stormig SMS-chatt orsakade krasch

Linköping Mannen satt i sin bil och blev så arg på sin flickvän att han tryckte gasen i botten. Det slutade med en allvarlig krasch.

Demirok (C) dissar Cocozzas kritik

Linköping – Han har helt fel och jag ser hans synpunkter som en ren partsinlaga. Vi kan inte fråga enskilda byggherrar om lov.13

Inzoomat: Vasastan skulle imponera på tågresenärer

Linköping 24Correns program "Inzoomat" avrundar sitt fokus på stadsdelen Vasastan i Linköping med massor av intressant historia.

Riskfyllt när snälla polisen försvinner

Linköping Hårda, snabba och riktade polisinsatser.
Det franska sättet att hantera förortsfrustrationen har ännu inte kommit till Sverige, men diskussionen drar åt det hållet.
– Man måste reflektera över vad det innebär, säger forskaren Christophe Foultier.

Kvinnlig krockdocka vann pris

Linköping Världens första kvinnliga krockdocka som utvecklats på VTI har vunnit pris.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@5963790,12