Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraMåndag 21 april, Namnsdag: Anneli, Annika
Laddar...

Här invigs snabbaste superdatorn

Den heter Triolith och är Sveriges snabbaste superdator.

På torsdagen invigdes den nya superdatorn på Nationellt superdatorcentrum, NSC, av generaldirektören för Vetenskapsrådet och förre LiU-rektorn Mille Millnert.

Triolith är världens 83:e snabbaste superdator och består av 1200 beräkningsservrar med vardera 16 kärnor. Nio kilometer optiska kablar ser till att de kommunicerar med varandra. När Triolith går på maximal effekt klarar apparaten av drygt 303 biljoner operationer per sekund.

Men hur mycket är det egentligen?

– Den är åtta gånger snabbare än vår tidigare dator. Om du köper 5 000 av marknadens värsta speldatorer till din son och låter dem bearbeta ett problem så får du en uppfattning om kraften, förklarar Patrick Norman som basar över NSC.

Statliga Vetenskapsrådet har investerat drygt 30 miljoner kronor i Triolith.

– Resten upp till totalsumman på 50 miljoner kronor under fyra år kommer från universitetet och bekostar drift, personal, el och kyla, konstaterar Partick Norman.

Omkring 650 professionella användare från landets universitet och forskningsinstitut har tillgång till Triolith. De kan koppla upp sig för att få räknekraft till projekt på en mängd resurskrävande forskningsområden.

Läs mer i fredagens tidning.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Triolith

Består av 1200 beräkningsservrar, som var och en innehåller 16 kärnor.

På den internationella Top500-listan hamnar Triolith på plats 83.

I ett specialtest presterade Triolith 303,7 teraflops, vilket innebär 303,7 biljoner flyttalsoperationer per sekund.

Källa: LiU

De måste flytta för vägbyggets skull

Linköping I veckan sjösätts 120 segelbåtar för sista gången från det gamla varvsområdet vid Stångån i Linköping. 

"Vi vill inte vänta längre"

Linköping Julia Mitic är studenten som snart kan bli kommunpolitiker. Som andra namnet på Feministiskt initiativs lista vill hon att partiet ska synas så mycket som möjligt.
– Kampen för jämställdhet är inte en isolerad fråga i politiken, säger hon.4

Brand i Åbylund

Linköping En papperskorg började brinna i Åbylund och elden spred sig till kringliggande buskar. Räddningstjänst på plats hann släcka brande...

Jag älskar dig. Jag förlåter dig. Maten är klar.

Linköping På påskdagen var det gudstjänst med gospelsång i Tomaskyrkan på T1. Prästen Elisabeth Nilsen pratade om att ha förtröstan när livet känns som en enda lång långfredag.

Loj känsla över staden

Linköping En loj känsla låg över staden på söndagseftermiddagen. I solen kunde man lätt få känslan av att sommaren är i annalkande, och mång...

Påståenden om livsmedel inspekteras

Linköping Müsli som gör dig stark eller bröd som gör dig frisk? Sånt får tillverkare inte påstå hur som helst.

Boxning i Skäggetorp lockade många

Linköping På lördagskvällen kom boxaren Naim Terbunja till Allaktivitetshuset i Skäggetorp. Han pratade om att inte välja fel väg, och att sätta upp mål. Efteråt fick han rejält med motstånd i boxning av Skäggetorps ungdomar.6

Oroligheterna är inte ett polisproblem

Linköping Upplopp och stenkastning i bostadsområden som Skäggetorp är inte ett polisiärt problem, det är i grunden ett socialt problem.
Det hävdar kommissarie Johnny Lindh från Stockholm, som snart kommer till Linköping.

Stormig SMS-chatt orsakade krasch

Linköping Mannen satt i sin bil och blev så arg på sin flickvän att han tryckte gasen i botten. Det slutade med en allvarlig krasch.

Demirok (C) dissar Cocozzas kritik

Linköping – Han har helt fel och jag ser hans synpunkter som en ren partsinlaga. Vi kan inte fråga enskilda byggherrar om lov.14

Inzoomat: Vasastan skulle imponera på tågresenärer

Linköping 24Correns program "Inzoomat" avrundar sitt fokus på stadsdelen Vasastan i Linköping med massor av intressant historia.

Riskfyllt när snälla polisen försvinner

Linköping Hårda, snabba och riktade polisinsatser.
Det franska sättet att hantera förortsfrustrationen har ännu inte kommit till Sverige, men diskussionen drar åt det hållet.
– Man måste reflektera över vad det innebär, säger forskaren Christophe Foultier.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6290541,12