Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraFredag 18 april, Namnsdag: Valdemar, Volmar
Laddar...

Nazistsida blir fall för JK

Extremisternas "uppslagsverk" blir ett fall för justitiekanslern. - Vi för över ärendet för vidare granskning, säger Jan Staaf, chef för kriminalavdelningen vid Linköpingspolisen.

Människor med judisk bakgrund, oliktänkande och journalister tillhör dem som listas i ett elektroniskt uppslagsverk på Internet, kallad Metapedia. Det rapporterade Corren i går.

Eftersom portalen, som vid första anblicken är snarlik internetsidan Wikipedia, publicerar uppgifter om namngivna personer strider det mot personuppgiftslagen, PUL.

Polisen i Linköping startade därför i går en förundersökning mot de personer som ligger bakom. Bland dem högerextremisterna Anders Lagerström från Linköping och Lennart Berg, som står bakom företaget NFSE Media AB i Linköping.

Men sent i torsdags eftermiddag registrerade Radio- och tv verket Anders Lagerström som ansvarig utgivare för hemsidan. Därmed är det möjligt att publicera personuppgifter utan att hamna i konflikt med Datainspektionen och personuppgiftslagen eftersom det handlar om grundlagsskyddad tryckfrihet.

Det är justitiekanslern, JK, som är åklagare och granskar fall med tryck- och yttrandefrihetsbrott. Under fredagen var polisen i Linköping i kontakt med JK.

- De får allt material på måndag. Sedan är det upp till JK om vi ska gå vidare med vad som hände innan sidan fick en ansvarig utgivare, säger Jan Staaf.

Justitiekanslern ska nu granska om det är frågan om hets mot folkgrupp. Thomas Hedstrand på myndigheten säger att man har rätt att uttrycka uppfattningar så länge det inte överskrider gränsen för en allsidig debatt.

- Då är yttrandefriheten vidsträckt. Mycket av det vi gemene man uppfattar som kränkande behöver inte vara brottsligt, säger Thomas Hedstrand.

JK har tidigare hanterat ett fall med en förteckning över personer med judisk börd i Sverige. Den gången bedömde JK inte att det var frågan om hets mot folkgrupp.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Buss attackerad med stenar

Linköping Sent på torsdagskvällen utsattes en buss för stenkastning i Skäggetorp så att flera rutor krossades.

Terbunja boxas med frivilliga i Skäggetorp

Linköping Linköpingsboxaren NaimTerbunja känner inte igen bilden av Skäggetorp som målats upp senaste tiden. På lördag klockan 21.00 pratar han i Allaktivitetshuset i Skäggetorp - och tar även en boxningsmatch med den som vill.

Manifestation mot våld i Skäggetorp

Linköping – Jag har varit lite rädd för jag trodde att de skulle komma hem till oss.

Berga vårdcentral förbättras mest

Linköping På Skärtorsdagen fick personalen på Berga vårdcentral ta emot diplom av två landstingspolitiker för att de är bäst i Östergötland på att bli bättre.

Cloetta tar nya tag mot palmolja

Linköping För en månad sen genomförde Greenpeace en kampanj för att få Cloetta att sluta använda det som kallas smutsig palmolja . Nu har Cloetta gått dem till mötes och inför en ny policy.

Därför friades AIK-supportrarna

Linköping Bevisningen höll inte. Linköpings tingsrätt valde på skärtorsdagen att fria de sex AIK-supportrar som åtalats för att ha deltagit i upploppet vid Cloetta Center.

AIK-supportrar friade - åtalades för våldsamt upplopp

Linköping Bevisningen mot de sex AIK-supportar som åtalats för våldsamt upplopp i samband med en ishockeymatch i Linköping håller inte. Det anser Linköpings tingsrätt som på skärtorsdagen ogillade åtalet mot de sex männen.

Alla i yttre tjänst ska få utbildning

Linköping Polisen i Linköping tar kritiken på allvar.
Bemötandet av ungdomar ska bli bättre framöver.
Det meddelar Mattias Ydreborg, chef på mängdbrottsenheten i Linköping. 4

Ljungsbromördaren visste vad han gjorde

Linköping 34-åringen som åtalats för dubbelmordet i Ljungsbro kan dömas till livstids fängelse. Det står klart sedan Socialstyrelsens rättsliga råd kommit fram till att mannen var medveten om vad han gjorde när han dödade en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna.

Unga i Skäggetorp känner sig svikna

Linköping Hussein Karnib, maj 2013: – Kasta sten och bränna bilar är helt fel väg. Hussein Karnib, april 2014: – Om ni fortsätter med trakasserierna så är jag en av de första som ska kasta stenar på polisen!

Berzeliusskolan renoveras

Linköping Berzeliusskolan i Linköping ska genomgå en jätterenovering. Arbetet förväntas pågå under tre år med start nu under våren och hela projektet beräknas vara klart till sommaren 2017 och kosta drygt 100 miljoner kronor.

Flyktingboende planeras på Garnisonen

Linköping Kommunen fortsätter att leta efter lokaler för ensamkommande flyktingbarn. Nästa boende kan bli på Garnisonen.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4185002,12