Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran
Laddar...

Nazistsida blir fall för JK

Extremisternas "uppslagsverk" blir ett fall för justitiekanslern. - Vi för över ärendet för vidare granskning, säger Jan Staaf, chef för kriminalavdelningen vid Linköpingspolisen.

Människor med judisk bakgrund, oliktänkande och journalister tillhör dem som listas i ett elektroniskt uppslagsverk på Internet, kallad Metapedia. Det rapporterade Corren i går.

Eftersom portalen, som vid första anblicken är snarlik internetsidan Wikipedia, publicerar uppgifter om namngivna personer strider det mot personuppgiftslagen, PUL.

Polisen i Linköping startade därför i går en förundersökning mot de personer som ligger bakom. Bland dem högerextremisterna Anders Lagerström från Linköping och Lennart Berg, som står bakom företaget NFSE Media AB i Linköping.

Men sent i torsdags eftermiddag registrerade Radio- och tv verket Anders Lagerström som ansvarig utgivare för hemsidan. Därmed är det möjligt att publicera personuppgifter utan att hamna i konflikt med Datainspektionen och personuppgiftslagen eftersom det handlar om grundlagsskyddad tryckfrihet.

Det är justitiekanslern, JK, som är åklagare och granskar fall med tryck- och yttrandefrihetsbrott. Under fredagen var polisen i Linköping i kontakt med JK.

- De får allt material på måndag. Sedan är det upp till JK om vi ska gå vidare med vad som hände innan sidan fick en ansvarig utgivare, säger Jan Staaf.

Justitiekanslern ska nu granska om det är frågan om hets mot folkgrupp. Thomas Hedstrand på myndigheten säger att man har rätt att uttrycka uppfattningar så länge det inte överskrider gränsen för en allsidig debatt.

- Då är yttrandefriheten vidsträckt. Mycket av det vi gemene man uppfattar som kränkande behöver inte vara brottsligt, säger Thomas Hedstrand.

JK har tidigare hanterat ett fall med en förteckning över personer med judisk börd i Sverige. Den gången bedömde JK inte att det var frågan om hets mot folkgrupp.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Oppositionen vill ge pengar till utsatta stadsdelar

Linköping (S) och (MP) vill satsa tio miljoner av förra årets överskott på en satsning på utsatta stadsdelar.

Ett under att han kom hit

Linköping Vi kan möta honom på gatorna i Linköping, med värvarpärmen under armen och id-brickan i ett ljusblått band om halsen.

"Vi måste gå tillsammans"

Linköping Hur ska Skäggetorp utvecklas? Egentligen är det inga konstigheter Benjamin Blessing efterlyser, tvärtom.
Att fler måste få jobb är inget nytt krav. Men ungdomsarbetslösheten är inte det största problemet, säger han.

Butik överklagar beslut om fjärrstyrt lås

Linköping Lars och Britta Önnegren, som driver Lasses livs i Vidingsjö, har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut om att de måste ha ett automatiskt aktiverat fjärrlås på fasta tider i samband med öppning och stängning.3

Sportcentret besvikna

Linköping Kommunstyrelsens beslut att förlägga den nya Simhallen mellan bandyarenan och Stångån vid Cloetta center innebär med största sannolikhet slutet för Linköping sportcenter.

Bil krockade med buss

Linköping En personbil och en buss krockade med varandra strax efter halv fyra vid utanför Netto vid Haningeleden.

Stora teaterflytten har börjat

Linköping På tisdagen lyftes en symbolisk bit av Folkets park-teatern till Gamla Linköping på andra sidan vägen.

"Det här är nytt för oss"

Linköping – Vi ser inget samband med tidigare oroligheter i Skäggetorp och helgens skadegörelser, säger Willhems fastighetschef i Linköping Martina Sjökvist.

Här ska nya simhallen ligga

Linköping Linköpings nya simhall kommer att ligga mellan bandyarenan och Stångån vid Cloetta center.5

Tog handväska på buss

Linköping En 17-årig pojke åtalades på tisdagen misstänkt för att ha tagit en kvarglömd väska på en buss i Linköping.

De fanns med i romregistret

Linköping Att de fanns med i det så kallade romregistret satte djupa spår hos familjen Lundman. Det blev en påminnelse om att kränkningarna mot romer och deras anhöriga fortsätter in i 2000-talet. Rädslan för att fördomar ska drabba barnen är stor. De fanns också i registret.

Snart börjar sommarens vägarbeten

Linköping I sommar ska Östergötlands vägar förstärkas och få ny beläggning för 110 miljoner kronor. De största trafikstörningarna blir troligen på väg 34.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4185002,12