Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraFredag 25 april, Namnsdag: Markus
Britt-Louise Karlsson, Henrik Edin och Cecilia Gurung-Foxner, verksamhetschefer på Attendo Care, tog emot Paul Lindvall (M) och Jan-Willy Andersson (KD) för att visa verksamheten.
Foto: Jeppe Gustafsson
Laddar...

Paul Lindvall: "Kolla bonusavtal inte mitt jobb"

Trots att kritiken mot vinstbonusar i privata vårdbolag växer ser Paul Lindvall (M) och Jan-Willy Andersson (KD) inga som helst problem med den debatten i Linköping.

- Vi har stor nöjdhet på vårdboenden i Socialstyrelsens undersökningar, där ligger vi i topp, säger Jan-Willy Andersson (KD).

Men att Socialstyrelsen har gett skarp kritik mot Caremas verksamhet på flera vårdboenden i Linköping vill han inte kännas vid.

- Njae, det vet jag inte om det är så.

Jo, stressad personal på ett ställe, nedsättande ton mot boende på ett annat och brister i remisshantering och läkemedelsintroduktion på ett tredje...

- Så som Carema har gjort i Stockholm känner vi inte igen här, säger Jan-Willy Andersson.

Hur tar ni reda på att liknande bonussystem inte finns på Carema eller på Attendo Care i Linköping?

- En bra verksamhet som gör vinster vill vi ha och huvudsaken är hur personal mår och att de sedan gör vinster är bra, säger Paul Lindvall (M).

Just nu ska Linköpings politiker besöka tre vårdboenden för att prata med anställda och boende om hur de har det. I går gjordes det första besöket när Paul Lindvall och Jan-Willy Andersson besökte Åleryds vårdboende som drivs av Attendo Care.

Ingen vd-träff

I Norrköping har politiker krävt att få träffa Caremas vd för en diskussion. Men det vill inte Paul Lindvall och Jan-Willy Andersson.

- Våra tjänstemän har begärt att få träffa dem men inte vi som politiker, säger Jan-Willy Andersson.

Finns det någon risk att de privata vårdbolagens vinstkrav går ut över verksamheten?

- De som tillverkar det här bordet, ska inte de få tjäna pengar? Eller den här stolen, ska inte de få tjäna pengar? säger Jan Willy Andersson.

Men nu handlar det om anställda som sägs upp samtidigt som chefernas bonus ökar, ser du ingen skillnad där?

- Vi har bättre äldreomsorg i dag än för 20 år sedan innan det var konkurrensutsatt, säger Jan-Willy Andersson.

Vänder på stenar

Paul Lindvall och Jan-Willy Andersson pratar om ansvar, kostnadseffektivitet, att ta oron på stort allvar och att de ska "vända på varenda sten" och verkligen reagera om det skulle uppstå missförhållanden.

Men att kontakta vårdbolagens vd för att diskutera bonusar och förbättringar ingår inte i kategorin "vända på varje sten".

- Det är inte mitt jobb att se vårdbolagens bonussystem men det är bra att de redovisar vinst, säger Paul Lindvall.

På Åleryds vårdboende vill de inte förknippas med kritiken om tveksamma bonusavtal.

- Vi levererar enligt avtal och för oss är god kvalitet det viktigaste, säger Henrik Edin, verksamhetschef på Åleryds vårdboende som drivs av Attendo Care.

Dela och kommentera

epaper
"Paul Lindvall: "Kolla bonusavtal inte mitt jobb""

Diskussionen startad av
Ma82Fo
Startad: 2011-11-10
Kommentering
Kommentering
 • Avatar
  Skrämmande att J-W Andersson jämför tillverkning av stolar med äldrevård men samtidigt förklarar det borgarnas ovilja att se problemen i privat vård och omsorg.

  Att producera varor görs mestadels med hjälp av maskiner och där är inte sådant som mänsklig kontakt eller stor personaltäthet vare sig nödvändigt eller önskvärt.

  Att ta hand om äldre (och barn med för den delen) kräver däremot att man har en tillräckligt stor bemanning för att inte bara klara de grundläggande behoven utan också ge de äldre ett värdigt bemötande.

  Privat företagande handlar om att göra vinst för företagsägare och/eller aktieägare och "kvalité" är endast av betydelse när det finns en konkurrenssituation vilket det inte gör inom äldrevården som domineras av ett fåtal "jättar". Privat monopol/olgopol är inte ett dugg bättre än ett statligt dito.
 • Avatar
  Moderaten Paul Lindvall säger: Inte mitt jobb! Han har väl aldrig jobbat. Sorgligt att läsa att politiker jobbar. De har ett förtroendeuppdrag och inget annat. Personalen på äldreboenden de vet vad jobb innebär.
 • Avatar
  Fy Fan!
 • Avatar
  Jan-Willy (och Lindwall med för den delen) verkar helt ha tappat greppet. Dels det uttalande som "Ma82Fo" påpekar men sedan ett uttalande som Jan-Willy gjorde för någon vecka sedan där han kommenterade att mer bemanning inte alls behöver betyda bättre vård om personalen sitter i FIKARUMMET!!! Hur faan på ren svenska kan en politiker i dag säga så om dem som avlönar honom. VET HUT!!!
 • Avatar
  Nu får det väl ändå vara nog!!
  Det är inte länge sen vi läste om hur ambulanssjukvårdarnas arbetssituation är... och nu detta!
  Jag är nu mycket intresserad av vad som gäller för upphandling av avtal för äldrevård och sjukvård.
  Är det bara priset som avgör? Inte hur företaget tänker lösa situationen för patienter och personalen som ska ta hand om det gamla och sjuka?
  För när det gäller vård är det ju mycket viktigt att personalen mår bra och får utföra sitt jobb på bästa sätt både för patientens säkerhet och välmående.
  Hur kan man jämföra vård med ett företag som tillverkar bord eller stolar? Det va ju lika dumma svar från politikerna när det gällde ambulanssjukvårdarnas arbetssituation. Det visar ju vilken människosyn dessa politiker har!!

  Kan inte förstå hur man som politiker kan friskriva sig från allt ansvar bara för att man lagt ut det på privat marknad. Och hur kan man säga att man inte bryr sig om att våra skattepengar går till vårdbolag som inte använder de pengarna till vård utan till bonus och för ut vinster ur landet? Det MÅSTE väl ingå i politikers ansvar att se över vilka avtal som tecknas och även se till att de följs?

  Eftersom jag VET att det finns lagar för kommunal upphandling för t ex byggverksamhet MÅSTE det ju även finnas lagar hur upphandling av vård inom olika landsting också sker? Eller är det så att man där kan teckna vilka avtal som helst? SKRÄMMANDE!!

  Samma sak gäller ju för många privata skolor som är mer intresserade av vinster än att ge barnen bra utbildning.

  Kräver nu en förklaring till vilka regler som gäller och att politikerna tar sitt ansvar!
Prev Next

Dela och kommentera

Nära krossas av gödseltank

Linköping Den stora tanken gled av traktorflaket i en rondell, och skalade av taket på en bakomvarande personbil.

Knivrånare slog till dubbelt

Linköping En ung man försökte råna en butik i Vikingstad, men misslyckades. En timme senare rånades en bensinmack i Mantorp.

SOS Alarm får betala straffvite

Linköping SOS Alarm måste betala cirka 400 000 kronor i straffvite till landstinget i Östergötland. Anledningen är att bolaget inte har kunnat leva upp till kravet att alltid ha en sjuksköterska i tjänst på larmcentralen i Norrköping. Landstinget har dock inga planer på att riva upp avtalet.1

Kommunen säger ja till scenkonstbolag

Linköping Linköpings kommun ställer sig bakom beslutet att bilda ett scenkonstbolag. Men Östgötamusiken får stå utanför.

Manifestation till minne av folkmordet 1915

Linköping Torsdagen var 99-årsdagen av det som betecknas som startskottet på folkmordet 1915 då cirka 1,5 miljoner armenier, assyrier, syrianer och kaldéer mördades av ottomanska soldater i nuvarande Turkiet.

Köpte smärtstillande – döms för knarkbrott

Linköping En 27-årig Linköpingsbo har dömts för narkotikabrott sedan han innehaft 162 tabletter som innehöll morfin.

Föräldrar kritiska till biltrafik på skolgården

Linköping Personbilar, firmabilar och varutransporter kör in på skolgården där barnen leker. Nu har Gabriella Holec och Markus Holec Persson, som har barn på Slestadsskolan, fått nog.1

Jagades med kniv i Skäggetorp

Linköping Strax innan klockan tolv fick polisen larm om att en man varit nära att bli knivhuggen på Väpnaregatan i Linköping.

Domstol ger Botrygg rätt

Linköping Bygg- och miljönämnden i Linköping ska inte ta ut någon sanktionsavgift av bolaget, anser mark- och miljödomstolen.

Olycka i Tornby

Linköping En singelolycka inträffade strax efter halv två på eftermiddagen.

Bilar krockade vid Sviestad

Linköping En trafikolycka inträffade i korsningen Fordonsvägen-Landerydsvägen.

Nya Saaben finns i länet nu

Linköping Länge trodde man att alla nya Saabbilar tillverkas för att skeppas till Kina. Men så blev det inte alls!

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@5838475,12