Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraFredag 18 april, Namnsdag: Valdemar, Volmar

Carema säljer hemtjänsten till Humana

Carema säljer sin hemtjänst i 15 kommuner, bland annat Linköping. Köpare är Humana group. Båda dessa vårdkoncerner ägs i slutändan av pensionsfonder och försäkringsbolag – spridda över hela världen.

Försäljningen är en logisk följd av vem som äger bolagen. Bakom Carema finns Ambea med ägarna Triton och KKR. Det är riskkapitalfonder som redan när de köper ett företag har en plan för hur länge det ska ägas.

Samma sak är det med Humana. Det ägs av Londonbaserade Argan capital och deras mål har tidigare uttryckts som "investeringshorisont på 6–7 år".
I planen ingår att bolagen ska säljas för högre pris än när de köptes så att pensionsfondernas kapital växer.

Fredrik Gren, vd för Ambea, hade planerat ett offentliggörande av försäljningen måndag eftermiddag, men eftersom så många parter är inblandade har informationen kommit ut. Det är först på måndagen som Carema hunnit träffa företrädare för alla 15 kommuner som berörs.

– Det här är ganska odramatiskt. Är man medarbetare så har man kvar sin gamla chef och man kommer fortsätta ta hand om de äldre man tar hand om idag. Jag tror att man inte kommer att märka någon skillnad, säger Fredrik Gren.

Den andra parten i affären är betydligt mindre pigg på att prata. Humanas kommunikationsdirektör Helena Pharmanson bekräftar bara att de ska träffa Linköpings kommun under måndagen.

Formellt är inte affären helt klar. Den måste godkännas av Konkurrensverket. Det brukar ta en månad och enligt Ambeas vd Fredrik Gren är det därför en realistisk gissning att ägarbytet sker den 1 juni.

När Corren undrar om försäljningen av hemtjänsten är första steget mot en försäljning av hela Carema svarar Fredrik Gren så här.

– Nej, det är inte intentionen. Det här görs för att fokusera på det vi kallar kärnverksamhet. Vi upplever att vi är duktigast på att driva större boenden. Där har vi en fördel av att vi är en större aktör.

Han säger också att hemtjänsten endast berör 1 300 av de 15 000 anställda som Carema har. Och den vårdkoncern han styr omsätter 7 miljarder kronor, medan hemtjänsten står för cirka 425 miljoner kronor.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Inbrottstjuv greps på bar gärning

Linköping En 51-årig man greps i akten när han försökte att bryta sig in i en blomsterbutik på Arbetaregatan i Linköping.

Buss attackerad med stenar

Linköping Sent på torsdagskvällen utsattes en buss för stenkastning i Skäggetorp så att flera rutor krossades.

Terbunja boxas med frivilliga i Skäggetorp

Linköping Linköpingsboxaren NaimTerbunja känner inte igen bilden av Skäggetorp som målats upp senaste tiden. På lördag klockan 21.00 pratar han i Allaktivitetshuset i Skäggetorp - och tar även en boxningsmatch med den som vill.

Manifestation mot våld i Skäggetorp

Linköping – Jag har varit lite rädd för jag trodde att de skulle komma hem till oss.

Berga vårdcentral förbättras mest

Linköping På Skärtorsdagen fick personalen på Berga vårdcentral ta emot diplom av två landstingspolitiker för att de är bäst i Östergötland på att bli bättre.

Cloetta tar nya tag mot palmolja

Linköping För en månad sen genomförde Greenpeace en kampanj för att få Cloetta att sluta använda det som kallas smutsig palmolja . Nu har Cloetta gått dem till mötes och inför en ny policy.

Därför friades AIK-supportrarna

Linköping Bevisningen höll inte. Linköpings tingsrätt valde på skärtorsdagen att fria de sex AIK-supportrar som åtalats för att ha deltagit i upploppet vid Cloetta Center.

AIK-supportrar friade - åtalades för våldsamt upplopp

Linköping Bevisningen mot de sex AIK-supportar som åtalats för våldsamt upplopp i samband med en ishockeymatch i Linköping håller inte. Det anser Linköpings tingsrätt som på skärtorsdagen ogillade åtalet mot de sex männen.

Alla i yttre tjänst ska få utbildning

Linköping Polisen i Linköping tar kritiken på allvar.
Bemötandet av ungdomar ska bli bättre framöver.
Det meddelar Mattias Ydreborg, chef på mängdbrottsenheten i Linköping. 4

Ljungsbromördaren visste vad han gjorde

Linköping 34-åringen som åtalats för dubbelmordet i Ljungsbro kan dömas till livstids fängelse. Det står klart sedan Socialstyrelsens rättsliga råd kommit fram till att mannen var medveten om vad han gjorde när han dödade en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna.

Unga i Skäggetorp känner sig svikna

Linköping Hussein Karnib, maj 2013: – Kasta sten och bränna bilar är helt fel väg. Hussein Karnib, april 2014: – Om ni fortsätter med trakasserierna så är jag en av de första som ska kasta stenar på polisen!

Berzeliusskolan renoveras

Linköping Berzeliusskolan i Linköping ska genomgå en jätterenovering. Arbetet förväntas pågå under tre år med start nu under våren och hela projektet beräknas vara klart till sommaren 2017 och kosta drygt 100 miljoner kronor.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6358126,12