Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraLördag 19 april, Namnsdag: Olaus, Ola

Correns reporter omhändertagen

Under lördagens SDU-demonstration omhändertogs Correns reporter Héctor Barajas när han filmade samlingsplatsen.

För hans egen säkerhets skull, enligt polisen. För att han är invandrare, tror han själv.

Under sina 19 år på Corren har Héctor Barajas aldrig varit med om någonting liknande.

Han stod lutad mot ett träd och filmade på avstånd medan Sverigedemokraterna samlades på Stångebrofältet. Stämningen var lugn.

Två poliser frågade vad han gjorde där och vem han var. Reportern svarade. Då bad polisen om legitimation.

”Gjorde mitt jobb”

– De hade ingen laglig grund att kräva id-kort. Jag bara stod där och gjorde mitt jobb. Poliserna antog att en person som pratar med brytning inte kan vara journalist, säger han.

Ett befäl anslöt sig och Héctor Barajas omhändertogs enligt paragraf 14.

– Han ryckte kameran ifrån mig med kraft, det gjorde ont i handen. Jag blev fasthållen av de andra två, säger Héctor Barajas.

Piketbussen körde honom mot industriområdet i Tannefors.

– Jag blev väldigt skraj. De verkade inte ge särskilt mycket för pressfriheten och var ganska taggade.

Efter ett telefonsamtal stod det dock klart vem han var och han kördes tillbaka till området. Enligt Héctor Barajas ska polisen ha sagt att han varit ett ”irritationsmoment”, som skulle kunna provocera Sverigedemokraterna. Men den förklaringen ger han inte mycket för själv.

Reportern fortsatte filma och påpekar att polisens insats som helhet i övrigt var ”otroligt proffsig”. Därefter kom ännu en polis fram och sa åt honom att avlägsna sig. Denna gång för att han ”inte såg ut som en journalist” och saknade pressväst. Ingen av Correns medarbetare bar dock pressväst och ingen annan ombads visa id-kort.

Hade det inte varit enklare att bara legitimera sig?

– Absolut, det hade varit enklare för allihopa, men hur blir det då nästa gång? Jag kunde ha varit en vanlig människa från allmänheten.

Corren har sökt ansvariga för insatsen på polismyndigheten, men ingen har ännu kunnat uttala sig om ingripandet. Christian Wehlin, kommissarie vid operativa avdelningen, satt med i staben som ledde insatsen:

– Jag känner inte till något omhändertagande av en journalist. Vi måste tala med våra insatsledare på plats för att få reda på mer innan vi kan uttala oss, säger Wehlin.

Dokumentation

Han påpekar att det under en särskild händelse sker mycket under ganska pressade omständigheter, vilket gör det svårt för staben att överblicka alla ingripanden på plats. Enligt polisens uppgifter avlägsnades ett 35-tal personer från platsen och fyra greps.

Dokumenteras inte alla omhändertaganden och avlägsnanden?

– Kraven på dokumentation skiljer sig något beroende på om det är ett avlägsnande, en avvisning eller ett omhändertagande. Jag vet i nuläget inte hur dokumentationen har gått till i det här fallet, säger Christian Wehlin.


Se TV-inslag i din dator eller smartphone:

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Oroligheterna är inte ett polisproblem

Linköping Upplopp och stenkastning i bostadsområden som Skäggetorp är inte ett polisiärt problem, det är i grunden ett socialt problem.
Det hävdar kommissarie Johnny Lindh från Stockholm, som snart kommer till Linköping.

Demirok (C) dissar Cocozzas kritik

Linköping – Han har helt fel och jag ser hans synpunkter som en ren partsinlaga. Vi kan inte fråga enskilda byggherrar om lov.3

Inzoomat: Vasastan skulle imponera på tågresenärer

Linköping 24Correns program "Inzoomat" avrundar sitt fokus på stadsdelen Vasastan i Linköping med massor av intressant historia.

Riskfyllt när snälla polisen försvinner

Linköping Hårda, snabba och riktade polisinsatser.
Det franska sättet att hantera förortsfrustrationen har ännu inte kommit till Sverige, men diskussionen drar åt det hållet.
– Man måste reflektera över vad det innebär, säger forskaren Christophe Foultier.

Kvinnlig krockdocka vann pris

Linköping Världens första kvinnliga krockdocka som utvecklats på VTI har vunnit pris.

Olycka vid Normlösa

Linköping Strax före fyra på fredagseftermiddagen krockade två bilar mellan Normlösa och Gottlösa. Den ena bilen körde in i ett hus.

Soptunna brann i Berga

Linköping Räddningstjänsten fick vid tretiden larm om en brann i Berga.

Trafikkiosken får nytt liv

Linköping Efter många år av skadegörelse och förfall är trafikkiosken i Ljungsbro på väg att återfödas som restaurang.

BB:s arbetssätt lockar

Linköping Kvinnoklinikens sätt att arbeta i team runt den födande kvinnan lockar vårdpersonal från andra håll.

Feministiskt initiativ till kommunval i Linköping

Linköping Feministiskt initiativ kandiderar till kommunfullmäktige i Linköping i höst. I veckan meddelade de att de går till val i 19 kommuner och fem landsting. 6

Bedragare slipper fängelse

Linköping En 54-årig man från Linköping dömdes på onsdagen för grovt bedrägeri sedan han lurat en äldre kvinna på närmare 450 000 kronor.

Kvinna hårt drabbad av vården

Linköping En kvinna från Småland drabbades av flera misstag när hon behandlades på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och på Universitetssjukhuset i Linköping. Inspektionen för vård- och omsorg kritiserar nu både en enskild läkare vid US och landstinget i Östergötland.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6404699,12